Original title:
Studium tepelných vlastností sacharózy
Translated title:
Study of thermal properties of sucrose
Authors:
Pecháčková, Kateřina ; Lucie, Trhlíková (referee) ; Zmeškal, Oldřich (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Práce je zaměřena na studium tepelných vlastností materiálů, které se využívají k akumulaci tepla na bázi fázové přeměny. Jedná se především o alkoholy cukrů (mannitol, erythritol), resp. o sacharidy (sacharóza). Tepelné vlastnosti, konkrétně tepelná a teplotní vodivost a měrná tepelná kapacita byly měřeny v širokém intervalu teplot zahrnujícím přeměnu z pevné do kapalné fáze v celém objemu látky. Ke studiu teplotních závislostí tepelných vlastností byly využity tranzientní metody, které umožňují stanovit difúzní a relaxační čas, teplotní absorpční koeficient a parametr charakterizující vlastnosti zdroje vycházející z fraktálního modelu přenosu tepla (tvar a způsob ohřevu vzorku). Z těchto veličin byly stanoveny tepelné parametry pro definovaný ideální zdroj tepla (planární) a definovaný ideální ohřev (skokový). V práci jsou prezentovány výsledky pro tři vzorky sacharózy vyrobené v opavském cukrovaru (nerafinovaný, rafinovaný, čistý). Byly studovány rozdíly v jejich tepelných vlastnostech. Kromě toho byly studiu podrobeny i tepelné vlastnosti roztoků čistého (komerčního) cukru v destilované vodě pro různé koncentrace (1:1, 3:1, 1:3). Výsledky předložené bakalářské práce mohou být použity k efektivnějšímu využití tepelné energie při vytápění bytů, a to jak s využitím roztoků, které mají větší tepelnou kapacitu než voda, tak i s využitím fázové přeměny.
This work is focused on the study of thermal properties of materials that are used for accumulating heat on the basis of phase transition. These are mainly sugar alcohols (mannitol, erythritol) or carbohydrates (glucose) respectively. Thermal properties, thermal in particular, and thermal conductivity and specific heat capacity were measured in a wide range of temperatures comprising of the transformation from the solid to the liquid phase in the entire volume of substance. To study the temperature dependence of thermal properties, transient methods were used, that allow to determine the diffusion and relaxation time, thermal absorption coefficient and a parameter characterizing the properties of resources based on the fractal model of heat transfer (shape and the heating of the sample). Thermal parameters were determined from those values for defined ideal heat source (planar) and defined ideal heating (leap). There are results of three sucrose samples produced in the Opava refinery (unrefined, refined, clean). Differences in their thermal properties were studied. In addition, thermal properties of a pure solution (commercial) of sugar in distilled water at different concentrations were studied (1:1, 3:1, 1:3). The results presented in this thesis may be used to more efficient use of thermal energy in heating of dwellings, both with the use of solutions, which have a higher heat capacity than water and also with the use of phase transformation.
Keywords:
sucrose; Thermal properties; tranzient methods; sacharóza; Tepelné vlastnosti; tranzientní metody
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/60341