Original title:
Vměstky v ocelových odlitcích
Translated title:
Inclusions in steel castings
Authors:
Kaněra, Miloš ; Šenberger, Jaroslav (referee) ; Pernica, Vítězslav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Práce předkládá základní poznatky a rozdělení o vměstcích, které svou přítomností ovlivňují jakost a užité vlastnosti ocelových odlitků. Se zaměřením na základní skupinu exogenních a endogenních vměstků byl vypracován přehled tvarů, složení, podmínek pro vznik a reakce taveniny ve styku s okolními vlivy. Na základě přítomnosti charakteristických vměstků mají vliv na technologické vlastnosti obsahující tvařitelnost nebo na únavové chování spadající do mechanických vlastností. Neustále rostoucí požadavky tak zvyšují důležitost prevence, popřípadě snížení podílu nečistot za podpory rafinace oceli nebo modifikace vměstků. Následnými metodami identifikace je vyhodnocena úspěšnost navržených opatření pro zlepšení kvality.
This thesis presents basic knowledge and dividing about inclusions which, by their presence, influence quality and used property of steel casts. With focusing on basic group of exogenous and endogenous inclusions, the abstract of shapes was made as well as composition, condition for emergence and the reaction of melt which is in touch with surrounding impacts. The presence of characteristic inclusions influence technological dimension containing formability or fatigue behaviour falling into mechanical dimension. Constantly growing demands increase the importance of prevention, eventually reduction of impurity fraction with the help of steel refinement or inclusion modification. Success of suggested arrangements for quality improving is analysed by the following methods of identification.
Keywords:
exogenous and endogenous inclusions; modification; refinement; exogenní a endogenní vměstky; modifikace; rafinace
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/176630