Original title:
Molekulární identifikace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií v doplňcích stravy
Translated title:
Molecular identification of selected species of lactic acid bacteria and bifidobacteria in food additives
Authors:
Riegelová, Kristýna ; Rittich, Bohuslav (referee) ; Španová, Alena (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Probiotické bakterie mléčného kvašení a bifidobakterie jsou přirozenou součástí gastrointestinálního traktu a v současnosti velmi využívané v potravinářském průmyslu ve formě potravinových doplňků. Cílem diplomové práce byla molekulární identifikace bakterií rodu Lactobacillus a Bifidobacterium v komplexních matricích dvou potravinových doplňků. DNA byla izolována z hrubých lyzátů buněk pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA). Izolovaná DNA byla amplifikována v rodově a druhově specifických PCR. Amplikony byly detekovány pomocí agarózové gelové elektroforézy. Výsledky byly porovnány s údaji deklarovanými výrobcem ve třech různých šaržích.
Probiotic lactic acid bacteria and bifidobacteria are natural part of microflora of gastrointestinal tract. In the present, day they are grossly exploited in food processing industry. The aim of the work was molecular identification of bacteria of genus Lactobacillus and Bifidobacterium in complex matrices of two food additives. Total DNA was isolated from crude cell lysates by magnetic particles P(HEMA-co-GMA). Isolated DNA was amplified in genus-specific and species-specific PCRs. Amplicons were detected by agarose gel electrophoresis. Results were compared with declared specification given by producers in three different batches.
Keywords:
bifidobacteria; DNA isolation; Lactic acid bacteria; magnetic microspheres; PCR; probiotics; Bakterie mléčného kvašení; bifidobakterie; izolace DNA; magnetické částice; PCR; probiotika
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/3126