Original title:
Víno jako lék, v proměnách času a vědomostí
Translated title:
Wine As Medicine throughout Ages and Within Changes of Knowledge
Authors:
Harmatha, Juraj Document type: Papers Conference/Event: Víno jako multikulturní fenomén. Mezinárodní interdisciplinární konference /3./, Olomouc (CZ), 2011-04-28 / 2011-04-29
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Víno svými léčivými účinky bylo, je a v určitých mezích jistě i zůstane v myslích lidí mediem zasluhujícím pozornost odborníků a důvěru amatérů - konzumentů toužících po dobrém zdraví a lepším stáří. Na své pouti časem bylo víno téměř neustále řazeno k lékům. Tuto stránku jeho identity ovšem současná definice léku odsunula do oblasti bioaktivních podpůrných složek potravy - nutraceutik. jeho faktická preventivní a léčebná hodnota však přetrvává.Wine with its curative effect was, is, and within certain limits definitely will remain in the mind and memory of pople a medium, worthy of attention of professionals, as well as amateur consumers, longing for good health and carefree aging. Through the ages, the wine has been mostly considered a medicine. However, the current drug definition shifted this part of its identity among the bioactive dietary supplements - nutraceuticals with health benefits. The actual therapeutic value of wine, however, remained identical.
Keywords:
curative effect of wine; historical review; nutraceutical; wine and health Project no.: CEZ:AV0Z40550506 (CEP) Host item entry: Sborník z 3. mezinárodní interdisciplinární konference "Víno jako multikulturní fenomén", ISBN 978-80-87533-00-0
Institution: Institute of Organic Chemistry and Biochemistry AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0199866