Original title:
Studium antioxidační aktivity doplňků stravy in vitro
Translated title:
In vitro study of antioxidant activity of food supplements
Authors:
Vopelková, Dominika ; Pořízka, Jaromír (referee) ; Omelka, Ladislav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá stanovením antioxidačních vlastností doplňků stravy in vitro. Teoretická část pojednává o legislativních požadavcích na doplňky stravy, o jejich charakteristice a rozdělení. Dále je pozornost věnována antioxidantům, jejich vlastnostem, účinkům, významu a využití. V samostatné kapitole jsou poté popsány byliny, které jsou základní složkou zkoumaných doplňků stravy, jejich účinky a vlastnosti. Pro experimentální část bylo vybráno několik suplementů v různých formách (kapsle, čaj, šťáva, sušené plody), u kterých byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek pomocí UV-VIS spektroskopie. Dále byla kvantifikována celková antioxidační aktivita metodou DPPH za pomocí EPR spektroskopie u dvou vybraných doplňků stravy.
Bachelor thesis deals with the determination of antioxidant activity of food supplements in vitro. The theoretical part focuses on legislative requirements of food supplements, their characteristic and classification. Further, the attention is also devoted to antioxidants, their properties, effects, importance and utilization. Separate chapter describes herbs, which are an essential component of researched supplements, their effects and properties. For experimental part several food supplements in various forms (capsule, tea, juice, dried fruits) were chosen and total content of polyphenols was determined using the UV-VIS spectroscopy. Further, the total antioxidant activity is characterized by electron paramagnetic resonance involving DPPH method.
Keywords:
antioxidant activity; EPR; Food supplements; polyphenols; UV-VIS; antioxidační aktivita; Doplňky stravy; EPR; polyfenoly; UV-VIS
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/39016