Original title:
Rostlinné polysacharidy a jejich význam v potravinářském průmyslu
Translated title:
Plants polysaccharides and their importance in food production
Authors:
Klanicová, Barbora ; Illková, Kateřina (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V práci jsou popsány literární poznatky o rostlinných polysacharidech, jejich vlastnosti a struktury, modifikace, změny, jejich biosyntézy a izolace a především jejich význam v potravinářském průmyslu. Větší pozornost byla věnována škrobu a celulose zejména kvůli jejich modifikacím a významné úloze při využití těchto látek v potravinářství. Pro pochopení dějů a jejich celkového významu bylo nutné věnovat se tématu od začátku – tedy i stavbě rostlinné buňky a následně syntézám, především fotosyntéze, kterými monosacharidy a polysacharidy vůbec vznikají.
Some findings about plant polysaccharides, their characteristics and structures, modifications, changes, their biosynthases, isolationes and primarily their importance in food-stuff industry are the subject matter of this review. Because of their modifications and because of the significant role they play in food-processing industry it is focused on starch and cellulose. For better understanding of whole meaning it was necessary to attend to the theme from the initiation – mainly the cell structure and then syntheses, especially photosynthesis, ways that are monosaccharides and polysaccharides generated.
Keywords:
cellulose; photosynthesis; plant polysaccharides; starch; celulosa; fotosyntesa; rostlinné polysacharidy; škrob
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/10561