Název:
Optimalizace technologie výroby echinaceových kapek
Překlad názvu:
Optimization of echinacea drops production technology
Autoři:
Boberová, Jana ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá výrobou bylinných kapek z třapatkovky (Echinacea) a stanovením obsahu vybraných účinných látek. Teoretická část obsahuje taxonomické zařazení echinacey, její botanickou charakteristiku a podmínky pěstování. Zmíněna je také historie pěstování a způsoby využití této rostliny. Důležitou kapitolou teoretické části je chemické složení rostliny a rozdíly ve složení mezi jednotlivými druhy třapatkovky. Dále jsou zmíněny metody získávání účinných látek a jejich stanovení. Poslední kapitola je věnována technologii výroby echinaceových kapek. V experimentální části byla provedena optimalizace extrakce pro sušené květy a kořeny E. purpurea. Pro květy byl stanoven tento extrakční systém: 40% ethanol, čas 6 hodin, poměr navážky ku rozpouštědlu 1:10 a laboratorní teplota. Pro kořeny byl vyhodnocen jako nejlepší 20% ethanol, čas 24 hodin, poměr navážky 1:10 a laboratorní teplota. Dále byly připraveny nejlepší extrakty, u kterých byl stanoven obsah celkových fenolických látek v rozmezí 0,799–0,839 mg/ml, následně byla stanovena antioxidační aktivita v rozmezí 116–242 µg T/ml, a nakonec byla provedena analýza aromatických látek pomocí HS-SPME-GC-MS. Pro porovnání připravených extraktů byly testovány i dva komerční vzorky.
This diploma thesis deals with the production of herbal drops from Echinacea and the determination of the content of selected active substances. In the theoretical part, the taxonomic classification of echinacea, its botanical characteristics and growing conditions are mentioned. The history of cultivation and uses of this plant are also mentioned. An important chapter of the theoretical part is the chemical composition of the plant and differences in composition between individual cultivars of Echinacea. Methods for obtaining active substances and their determination are also mentioned. The last chapter is devoted to the technology of production of echinacea drops. In the experimental part, the extraction was optimized for dried flowers and roots of E. purpurea. The following extraction system was determined for the flowers: 40% ethanol, time 6 hours, weight to solvent ratio 1:10 and room temperature. For the roots, 20% ethanol and a time of 24 hours, a ratio of 1:10 and room temperature were evaluated as the best conditions. Furthermore, the best extracts were prepared, in which the content of total phenolic substances was set at 0.799-0.839 mg/ml, then the antioxidant activity was determined in the range from 116 to 242 µg T/ml, and finally the analysis of aromatic substances was performed by HS-SPME-GC-MS. Two commercial samples were also tested to compare the prepared extracts.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; aromatické látky; bylinné extrakty; polyfenoly; rod třapatkovka; antioxidant activity; aromatic substances; genus Echinacea; herbal extracts; polyphenols
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195055