Original title:
Stanovení vitaminu C kapalinovou chromatografií v plodech jednotlivých odrůd méně známých druhů ovoce
Translated title:
Determination of C vitamin by HPLC in fruits of individual cultivars of less known kinds of fruits
Authors:
Cetkovská, Jitka ; Vránová, Dana (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce pojednává o stanovení vitaminu C v různých odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides, L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga, Mill.). Teoretická část se zabývá obecnými informacemi o těchto méně známých druzích ovoce, jejich zdravotně významnými látkami a použitím. Jsou zde zmíněny i různé způsoby stanovení vitaminu C s důrazem na HPLC a extrakci vitaminu C z matrice. V experimentální části byla testováním šesti kolon vybrána nejvhodnější (Gemini C18, 150 x 4,6 mm; 5 m), na které byla provedena stanovení vitaminu C v různých odrůdách plodů kdouloně a rakytníku. Byly také zkoumány různé postupy úpravy vzorků pro analýzu a 2 různé separační systémy – systém s kyselinou šťavelovou a systém s fosfátovým pufrem a methanolem jako mobilní fází. Vitamin C byl stanovován jako kyselina askorbová.
Diploma thesis deals with determination of vitamin C in various cultivars of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides, L.) and quince (Cydonia oblonga, Mill.). In theoretical part, there are mentioned basic information about these less known fruit species, their medically significant substances and utilization of these fruits. Various methods for determination of vitamin C are discussed with focus on HPLC and extraction of vitamin C from the matrix. In experimental part, the most suitable column (Gemini C18, 150 x 4,6 mm; 5 m) was chosen from six various columns. Analysis of vitamin C in various cultivars of quince and sea buckthorn fruits were carried out on this column. The various types of matrix preparation and two different separation systems (method with oxalic acid and system with phosphate buffer and methanol as a mobile phases) were investigated too. Vitamin C was determined as an ascorbic acid.
Keywords:
Cydonia oblonga; Hippophae rhamnoides; HPLC; quince; sea buckthorn; vitamin C; Cydonia oblonga; Hippophae rhamnoides; HPLC; kdouloň obecná; rakytník řešetlákový; vitamin C
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/13522