Název:
Změny v pěstování a zpracování cukrovky
Překlad názvu:
Changes is Sugar Beet Growing and Processing
Autoři:
BOUŠKOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Abstrakt Bakalářská práce se zabývá změnami v technologii pěstování a zpracování cukrovky. Cukrová řepa je jednou plodinou v Evropě pro výrobu cukru. Řepa byla známa jako kulturní rostlina už nejméně 100 let před n. l. V prvních dobách se pěstovala jako pícnina nebo zelenina a byla přivážena ze Sicílie. Cukr se vyráběl již ve starověku z cukrové třtiny. Řekové zavedli cukr do Evropy a nazvali jej sakcharon, z něhož se vyvinuly různými hláskovými změnami všechny pozdější evropské názvy, např.: ruský sachar i náš cukr. Vedle cukru ze třtiny se pokoušel člověk těžit šťávu i z jiných rostlin. Pěstování cukrovky a výroba cukru má na území současné České republiky tradici více než 200 let a stále patří k důležitým úsekům zemědělsko-potravinářské výroby. V práci je popsaná historie a počátky pěstování řepy pro zpracování na cukr. Dále je uveden postup zpracování řepy na cukr a otevírání nových cukrovarů. Práce se dále zaměřuje na pěstování a zpracování cukrovky v Československu po první světové válce, kdy cukr dostal honosné označení ?bílé zlato? . Následující část se zabývá změnami v pěstování cukrovky a cukrovarnictví v obdobím před a po druhé světové válce. Dále je zde zachyceno období změn po roce 1989. Vstup České Republiky do Evropské unie, který přinesl zavedení kvótového systému. Práce popisuje změny cukerného pořádku v EU a dopady těchto změn na ČR. Další část se věnuje i využití cukrovky pro výrobu biolihu jako přídavku do PHM.Abstrakt The Bachelor?s thesis deals with changes in technology of sugar beet growing and processing. Sugar beet is the only crop grown in Europe for production of sugar. It was known as a cultivated plant minimum 100 years BC. At first it was grown as fodder crops or vegetables and was imported to Sicily. Sugar was made from sugar cane as far back as the Ancient Times. The Greeks introduced sugar in Europe and called it ?sakcharon?. All the later European names were derived from this term through various sound changes; compare Russian expression ?sachar? or Czech term ?cukr?. Apart from the sugar cane, people tried to utilize the juice of other plants. In the area of the present Czech Republic, the sugar beet growing and sugar production has been a tradition for more than 200 years and they still belong to the important parts of agricultural and food production. The thesis describes the history and beginnings of sugar beet growing and its processing into sugar. It further presents the procedure of sugar beet processed into sugar and deals with establishing new sugar refineries as well. The thesis also focuses on sugar beet growing and processing in Czechoslovakia after the First World War, when sugar obtained the proud title of ?white gold?. The following part aims at the changes in sugar beet growing and sugar industry in the period before and after the Second World War. The text then records the period of changes after 1989 as well as the accession of the Czech Republic to the European Union, which brought the implementation of quota system. The thesis describes the changes of the EU Sugar Regime and impacts of such changes for CR. Next part deals with the use of sugar beet for bioalcohol production as an additive for fuel and lubricants.
Klíčová slova:
Cukrovka; historie; pěstování; zpracování; growing; history; processing; sugar beet Citace: BOUŠKOVÁ, Michaela. Změny v pěstování a zpracování cukrovky. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/21606