Original title:
Využití techniky DGT pro stanovení rtuti v tekutých ochucovadlech potravin
Translated title:
Use of DGT technique for mercury determination in food liquid flavorings
Authors:
Habartová, Aneta ; Reichstädter, Marek (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá ověřením možnosti využití techniky difúzního gradientu v tenkém filmu (DGT) pro analýzu potravin. Zároveň se zaměřuje na testování nového typu sorpčního gelu obsahujícího Purolite S924, komerčně dostupného, pro stanovení rtuti v tekutých ochucovadlech potravin. V teoretické části je uvedena charakteristika a výroba rybích omáček, jsou popsány analytické metody pro stanovení rtuti a technika DGT. Experimentální část se zabývá optimalizací přípravy sorpčního gelu a validací techniky DGT pro stanovení rtuti v rybích omáčkách. Technika DGT po validaci byla úspěšně použita pro analýzu reálných vzorků rybích omáček.
This bachelor thesis deals with varification of the use of the diffusive gradient in thin films technique (DGT) for food analysis. It focuses on testing a new type of sorption gel containing Purolite S924 as well, commercially available for mercury determination in food liquid flavorings. Theoretical part contents of characteristics and production of fish sauces are described analytical methods for mercury determination and DGT technique. Experimental part focused on optimization of preparation of sorption gel and validation DGT techniques for mercury determination in fish sauces. After validation DGT technique was successfully used for analysis real samples of fish sauces.
Keywords:
CV-AAS; DGT; fish sauce; mercury; Purolite S924; CV-AAS; DGT; Purolite S924; rtuť; rybí omáčka
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/83242