Název:
Produkční a alelopatický potenciál rostlin z rodu saturejka
Překlad názvu:
Production and alleopathic potential of plants of Satureja genus
Autoři:
HOŘEJŠÍ, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V ČR jsou pěstovány dva druhy saturejky: saturejka zahradní Satureja hortensis L. a saturejka horská Satureja montana L. Cílem práce je shrnout informace o biologických vlastnostech a nárocích obou druhů saturejky na podmínky pěstování, historii produkce této drogy v ČR i zahraničí, obsahových látkách, jejich účincích a možnostech využití saturejky ve zpracovatelském průmyslu i v zemědělství. Nadzemní části a listy rostlin saturejky jsou využívány jako koření či jako droga, která pozitivně ovlivňuje trávení, omezuje nadýmání a působí též protizánětlivě. Hlavními složkami silice saturejky jsou fenolické látky karvakrol a tymol. Právě karvakrol a tymol jsou považována za alelopatika např. máty, bazalky a kmínu a na základě některých studií je lze považovat i za potenciální alelopatika saturejky. Vhodnější pro pěstování v ČR, zejména v ekologickém zemědělství, je saturejka zahradní. Lze ji snáze zařadit do osevního postupu, protože je jednoletá a je zde menší riziko neúspěchu např. vyzimování. Za účelem získávání silice by bylo vhodnější pěstování saturejky horské.In Czech Republic, two species of savory namely summer savory (Satureja hortensis L.) and winter savory (Satureja montana L.) are grown. Aim of this work is to summarize information about biological characteristics and requirements of both species on environmental conditions, production of these drugs in the Czech Republic and abroad, effective substances and their effects and possibilities of savory utilization in manufacturing industry and agriculture. Overground parts and leaves of savory plants are exploited like a spice or a drug that positively influences digestion, reduces flatulence and has also anti?inflammatory effects. Major components of volatile oil savory are phenolic compounds carvacrol and thymol. Just carvacrol and thymol are considered as allelopathic compounds of mint, sweet basil, caraway and others. On the basis some studies, we can assume that they are also potential allelopathic compounds of savory. Summer savory is more suitable for growing in the Czech Republic especially in the ecological agriculture than winter savory. We can easily include this crop in the crop rotation because it is an annual plant and there is a lower hazard of failure e.g. frost damage. Growing of winter savory would be more suitable for the essential oil production.
Klíčová slova:
alelopatie; produkce; saturejka; silice; využití; allelopathy; essential oil; production; savory; utilization Citace: HOŘEJŠÍ, Lenka. Produkční a alelopatický potenciál rostlin z rodu saturejka. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/18984