Original title:
Vliv vodního součinitele na vlastnosti vápenných malt
Translated title:
Effect of water-lime ratio on the properties of lime mortars.
Authors:
Kurfürstová, Nela ; Vyšvařil, Martin (referee) ; Rovnaníková, Pavla (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce podává stručný popis v oblasti tradičních technologií přípravy vápenných malt pro obnovu fasád historických objektů. Teoretická část práce je zaměřena na přípravu vápenných malt tradičními postupy, použití vhodných surovin pro přípravu a vliv množství záměsové vody. Pozornost je také věnovaná dějům, které probíhají při tuhnutí a tvrdnutí vápenných malt. V experimentální části byl proveden výzkum, jehož cílem bylo posoudit vliv vodního součinitele a poměru mísení (pojivo k plnivu) na vlastnosti vápenných malt. V různých časech byly zjišťovány mechanické vlastnosti, objemové hmotnosti, smrštění, mrazuvzdornost a porozita. Na maltách byla také provedena termická analýza a zjištěn obsah uhličitanu vápenatého. Získané poznatky by mohly pomoci při rekonstrukci historických objektů.
Diploma thesis gives a brief description of the traditional technology of preparation of lime mortars for restoration of historical buildings. The theoretical part is focused on the preparation of lime mortars traditional methods, using appropriate materials for making and influence amount of water. Attention is also paid to the events that take place in the setting and hardening of lime mortar. In the experimental part of the research was conducted, which aimed to assess the influence of water-cement ratio and mixing ratio (binder to filler) on the properties of lime mortars. At various times were measured mechanical properties, density, shrinkage, frost resistance and porosity. The mortar was also carried out thermal analysis and found to contain calcium carbonate. Acquired knowledge could help in the reconstruction of historical buildings.
Keywords:
composed of historic mortars; lime mash maturing; lime mortar; manufacture; slaked lime; the amount of water to prepare lime mortars; The historic plaster; traditional methods of preparation historic mortars; hašení vápna; Historické omítky; množství vody pro přípravu vápenných malt; odležení vápenné kaše; složení historických malt; tradiční postupy přípravy historických malt; vápenné malty; výroba vápna
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/57874