Original title:
Identifikace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení v mléčných výrobcích
Translated title:
Identification of selected species of lactic acid bacteria in dairy products
Authors:
Vystavělová, Růžena ; Trachtová, Štěpánka (referee) ; Rittich, Bohuslav (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakterie mléčného kvašení jsou přirozenou součástí gastrointestinálního traktu člověka. Pro své probiotické účinky jsou často používány do doplňků stravy a pro výrobu fermentovaných mléčných výrobků. Diplomová práce byla zaměřena na identifikaci vybraných druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií v sýrech a mléčných výrobcích. Bakteriální DNA byla izolována pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA) z hrubých lyzátů buněk 9 výrobků. Izolovaná DNA byla amplifikována pomocí rodově a druhově specifické polymerázové řetězové reakce (PCR). Získané amplikony byly detegovány agarózovou gelovou elektroforézou. Výsledky PCR byly porovnány s údaji uvedenými výrobcem a byla konstatována shoda.
Lactic acid bacteria are natural part of the human gastrointestinal tract. They are often used in food supplements and for the production of fermented dairy products. This thesis focuses on the identification of selected species of lactic acid bacteria and bifidobacteria in cheese and dairy products. Bacterial DNA was isolated by magnetic particles P(HEMA-co-GMA) from crude cell lysates from 9 products. Isolated DNA was amplified in genus-specific and species-specific polymerase chain reactions (PCR). The obtained amplicons were detected by agarose gel electrophoresis. The results of PCR were compared with those provided by the manufacturers and there has been declared a match.
Keywords:
Dairy products; DNA isolation; lactic acid bacteria; magnetic particles; PCR; bakterie mléčného kvašení; izolace DNA; magnetické částice; Mléčné výrobky; PCR
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/9306