Original title:
Možnosti využití révy vinné jako zdroje surovin pro kosmetickou výrobu
Translated title:
Possibilities of using of Vitis vinifera as a source of raw materials for cosmetic production
Authors:
Hanáková, Pavlína ; Vítová, Eva (referee) ; Zemanová, Jana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce pojednává o přípravě extraktů z různých částí révy vinné a jejich následném využití při výrobě kosmetických produktů. Teoretická část je zaměřena na obecnou charakteristiku révy vinné, její taxonomické zařazení, výskyt a pěstování. Následně je zde popsáno chemické složení jednotlivých části révy vinné a využití jak v kosmetickém, tak v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. Závěrečná část je věnována jednotlivým typům extrakcí a metodám stanovení celkových fenolických látek. Experimentální část se zabývá optimalizací extrakčního procesu za účelem získání extraktu s nejvyšším množstvím celkových fenolických látek s ohledem na provozní náklady na výrobu. Jsou zkoumány faktory ovlivňující obsah fenolických látek jako druh rozpouštědla a délka extrakce. Jako optimální rozpouštědlo se ukázal 50% ethanol. Nakonec u námi zvoleného extraktu byly stanoveny fyzikální a chemické vlastnosti jako je hustota, pH a index lomu, které byly použity k vytvoření bezpečnostního listu. Extrakt byl zapracován do kosmetických výrobků.
This bachelor thesis deals with preparation of extraction from various parts of grapevine and their consequent use in the manufacture of cosmetics. The theoretical part is focused on general characteristics of grapevine, its taxonomic classification, occurrence and cultivation. Subsequently, the chemical composition of grapevine parts and their uses in cosmetic, food and pharmaceutical industries is described. The final part is devoted to particular types of extractions and methods of determinativ of total phenolic substances. The experimental part deals with the optimization of the prepared extract in order to obtain the extract with the highest amount of total phenolic substances with respect to production costs. Factors such as selection of the appropriate solvent and extraction time are examined. 50% ethanol at the room temperature was found to be an optimal solvent. Finally, the physical and chemical properties, such as density, pH and refractive index were determined for the purpose of producing a material safety data sheet. The extract was processed into cosmetic products.
Keywords:
berry; cosmetics; extraction; Grapevine; maceration; seed; total phenolic substances; celkové fenolické látky; extrakce; kosmetika; macerace; plody; Réva vinná; semena
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/195324