Original title:
Dopady pandemie COVID-19 na podnikání v MSP
Authors:
Maturová, Hana Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce je specifikovat dopad pandemie do odvětví gastronomie, identifikovat faktory a oblasti, které umožnily úspěšně reagovat na krizovou situaci. Jsou navrženy scénáře, jak reagovat v případě neočekávané negativní změny v odvětví gastronomie. Přehled literatury obsahuje základní pojmy z oblasti krizového managementu, krizí, analýzy odvětví a makroekonomických ukazatelů. Pro naplnění cíle práce jsou provedeny kvalitativní rozhovory s manažery podniků. Praktická část zahrnuje výsledky z polostrukturovaných rozhovorů. Následně jsou specifikovány dopady a identifikovány faktory a oblasti, které pomohly podnikům zvládnout krizi.The aim of the thesis is to specify the impact of the pandemic on the gastronomy sector, to identify the factors and areas that enabled a successful response to the crisis situation. Scenarios are proposed on how to react in case of an unexpected negative change in the gastronomy sector. The literature review includes descriptions of the basic concepts of crisis management, crises, industry analysis and macroeconomic indicators. Qualitative interviews with business managers are conducted to fulfil the aim of the thesis. The practical part includes results from semistructured interviews. Subsequently, the impacts are specified and the factors and areas that helped enterprises to cope with the crisis are identified.
Keywords:
gastronomie; gastronomy; malé a střední podniky; pandemic; pandemie; small and medium-sized enterprises