Název:
Srovnání antioxidačních vlastností a absorbce UV záření u extraktů vybraných bylin, Spiruliny a jejich směsí
Autoři:
Farinasso, Giulia Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na hodnocení obsahu fenolických látek v extraktech bylin rakytníku řešetlá-kového, měsíčku lékařského a bezu černého, cyanobakterie spirulina a jejich směsí. Extrakty byly připraveny metodou extrakce podpořené ultrazvukem a dále hodnoceny prostřednictvím UV-VIS molekulové spektrofotometrie. Byla porovnána jejich celková antioxidační aktivita a schopnost pohlcovat UV záření při vlnové délce 355 nm. Pro extrakty vybraných bylin byl stanoven obsah rutinu prostřednictvím HPLC-DAD. V bezu černém a měsíčku lékařském byl jeho obsah stanoven na 1935,97 ± 98,39 μg.g-1 a na 233,035 ± 8,839 μg.g-1. Nejvyšší obsah fenolických látek byl stanoven v extraktu bezu černého a nejvyšší celková antioxidační aktivi-ta byla zjištěna pro extrakt měsíčku lékařského. Pomocí Pearsonovy korelace bylo zjištěno, že výsledky celkové antioxidační aktivity a absorpce UV záření korelují s celkovým obsahem fenolických látek pouze pro extrakt bezu černého. Byla vyhodnocena synergní působení použi-tých bylin ve směsi se spirulinou.This study aimed to compare the antioxidant properties and UV radiation absorption of se-lected herbal extracts, blue-green algae spirulina extract and their mixtures. Extracts were ob-tained by ultrasound assisted extraction. The total polyphenol (TPC) and flavonoid contents (TFC) were determined, and the Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) was meas-ured. The best antioxidant properties has been showed by C. officinalis individual extract and its mixture with spirulina. Additionally, the UV-absorbing substances at 355 nm were quanti-fied. The extracts from C. officinalis and S. nigra were further analysed for their rutin content by HPLC-DAD. The rutin content in S. nigra and C. officinalis extracts was found to be 1935,97 ± 98,39 μg.g-1 and 233,035 ± 8,839 μg.g-1 of dry weight of flos, respectively. The highest content of phenolic compounds was found in the S. nigra extract, and the highest total antioxidant capacity was determined for the C. officinalis extract. Pearson's correlation re-vealed that the overall antioxidant capacity and UV absorption results were significantly cor-related with the total phenolic compound content only for the elderflower extract. The syner-gistic effect of the herbs used in combination with spirulina was evaluated.
Klíčová slova:
antioxidant properties; antioxidační vlastnosti; bez černý; Calendula officinalis; extraction; extrakce; Hippophae rhamnoides; HPLC-DAD; léčivé rostliny; medicinal plants; měsíček lékařský; rakytník řešetlákový; rutin; Sambucus nigra; spirulina; UV-VIS spectrophotometry; UV-VIS spektrofotometrie