Název:
Vliv věku při prvním otelení na mléčnou užitkovost holštýnských dojnic v konkrétním podniku
Autoři:
Landová, Valentýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývala vlivem věku při prvním otelení holštýnských dojnic na jejich následnou mléčnou užitkovost. V literární části byla popsána základní charakteristika holštýnského skotu, mléčná užitkovost, složení mléka a vlivy, které na mléčnou užitkovost působí. Dále byla podrobněji definována plodnost a reprodukce krav. Praktická část se uskutečnila v zemědělském podniku, který se nachází ve Středočeském kraji. Do hodnocení bylo zahrnuto celkem 52 holštýnských dojnic. Vybrané krávy byly rozděleny do čtyř skupin dle věku při prvním otelení (otelené do 21 měsíců, 22-23 měsíců, 24-25 měsíců a nad 26 měsíců). V práci byla využívána data z kontroly užitkovosti u holštýnských krav za jejich první laktaci. Mezi sledované parametry mléčné užitkovosti bylo zahrnuto množství nadojeného mléka, obsah tuku, bílkovin, laktózy, močoviny a počet somatických buněk. Byl sledován také efekt fáze laktace na vyjmenované parametry mléka. Nejnižší produkce mléka dosáhly krávy otelené ve věku do 21 měsíců (29,74 kg mléka). Naopak nejvyšší hodnotu nádoje měly krávy otelené ve věku nad 26 měsíců (33,52 kg mléka). Tento rozdíl byl shledán jako statisticky průkazný (p<0,05). Dále byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (p<0,05) mezi průměrným nádojem krav otelených ve věku do 21 měsíců a krav otelených ve věku 24-25 měsíců. Vliv věku při prvním otelení neměl statisticky průkazný rozdíl (p>0,05) na ostatní sledované obsahové složky mléka.The bachelor thesis dealt with the effect of age at first calving of Holstein dairy cows on their subsequent milk yield. In the literature section, the basic characteristics of Holstein cattle, milk yield, milk composition and the influences on milk yield were described. In addition, fertility and reproduction of cows were defined in more detail. The practical part took place on a farm located in the Central Bohemia region. A total of 52 Holstein dairy cows were included in the evaluation. The selected cows were divided into four groups according to their age at first calving (calved up to 21 months, 22-23 months, 24-25 months and over 26 months). The data from the performance monitoring of Holstein cows in their first lactation were used in this study. Milk performance parameters monitored included milk yield, fat, protein, lactose, urea and somatic cell count. The effect of lactation stage on the listed milk parameters was also monitored. The lowest milk production was achieved by cows calving at 21 months of age (29.74 kg milk). On the other hand, the highest milk yield was obtained by cows calved at the age of 26 months and above (33.52 kg milk). This difference was found to be statistically significant (p<0.05). Furthermore, a sta-tistically significant difference (p<0.05) was found between the average milk yield of cows calved at less than 21 months of age and those calved at 24-25 months of age. The effect of age at first calving did not have a statistically significant difference (p>0.05) on the other observed milk contents.
Klíčová slova:
dairy cattle; dojený skot; lactation; laktace; milk; milk components; mléko; mléčné složky