Název:
Nakládání se zvěřinou z pohledu uživatelů honiteb
Autoři:
Valešová, Irena Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá analýzou využívání zvěřiny uživateli honiteb a související konzumací zvěřiny mezi veřejností. K řešení cíle práce byla použito dotazníkové šetření. Vytvořeny byly dva různé dotazníky pro uživatele honiteb a pro veřejnost. Analýza probíhala v letech 2021–2022 a celkově se na ni podílelo 290 respondentů (101 uživatelů honiteb a 189 konzumentů). Díky výzkumu bylo zjištěno, že laická veřejnost konzumovala zvěřinu nejčastěji v množství 1,1–10 kg za rok. Dále bylo zjištěno, že více zvěřiny spotřebovali lidé z vesnic. Nejčastěji konzumovaným druhem zvěřiny byla zvěřina prasete divokého, které bylo zároveň nejčastěji loveným druhem zvěře. Zvěřina jelena evropského, jelena siky a srnce obecného byla z 60–75 % prodávána do výkupu zvěřiny. Konečnému spotřebiteli se zvěřina prasete divokého a daňka skvrnitého prodala v 40–50 %. Lovci pro vlastní spotřebu zužitkovali 10–20 % zvěřiny srnce obecného, daňka skvrnitého, prasete divokého a muflona, zatímco zvěřina zajíce polního a bažanta obecného byla pro spotřebu lovců zužitkována v 70–90 % případů.This bachelor's thesis deals with the analysis of the use of venison by hunting grounds users and the related consumption of venison among the public. A questionnaire survey was used to solve the aim of the work. Two different questionnaires were created for hunting grounds users and for the public. The analysis took place in 2021-2022 and a total of 290 respondents participated in it (101 users of hunting grounds and 189 consumers). Thanks to the research, it was found that the general public consumed venison most often in the amount of 1.1–10 kg per year, and more venison was consumed by people living in villages. The most frequently consumed game species was wild boar, which was also the most frequently hunted game species. 60-75% of red deer, sika deer and roe deer game were sold for the purchase of venison. 40-50% of wild boar and fallow deer venison was sold to the final consumer. Hunters used 10–20% of roe deer, fallow deer, wild boar and European mouflon venison for their own consumption, while hare and pheasant meat were used for hunter consumption in 70–90% of cases.
Klíčová slova:
analysis; analýza; consumption; dotazník; hunting; hunting law; konzumace; lov; právo myslivosti; questionnaire