Název:
Využití silic při ochraně bramboru vůči bakterii Dickeya dianthicola
Autoři:
Špaček, Dominik Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce „Využití silic při ochraně bramboru vůči bakterii Dickeya dianthicola“ se zabývá antibakteriálními účinky vybraných silic a jejich komponentů. Konkrétně to jsou silice skořice, fenyklu, čajovníku, kmínu, římského kmínu, hřebíčku, čajovníku a komponent carvon a limonen vůči gramnegativní bakterii Dickeya dianthicola. Antibakteriální aktivita byla hodnocena pomocí diskové difuzní metody, kde byly sledovány inhibiční zóny. Dále byla antimikrobiální aktivita stanovena pomocí minimální inhibiční koncentrace (MIC) a minimální baktericidní koncentrace (MBC). Diskovou difuzní metodou bylo prokázáno, že testovaná bakterie byla nejvíce citlivá na přítomnost silice skořice ve všech koncentracích. U silice hřebíčku byla naměřena vyšší účinnost při koncentraci 75 µl/ml než při koncentraci 100 µl/ml. Podle hodnot z MIC a MBC je zřejmé, že životaschopnost bakterie Dickeya dianthicola nejvíce potlačovaly silice skořice a hřebíčku. V závěru byl proveden test patogenity, kterým bylo prokázáno, že komponent carvon více potlačuje příznaky napadení než silice skořice a kmínu.The thesis "Use of essential oils in the protection of the potato against Dickeya dianthicola" deals with the antibacterial effects of selected essential oils and their components. Specifically, the oils cinnamon, fennel, tea tree, cumin, roman cumin, cloves, tea tree and components of carvone and limonene for the gram-negative bacterium Dickeya dianthicola. Antibacterial activity was assessed using a disc diffusion method where inhibitory zones were monitored. Furthermore, antimicrobial activity was determined using minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC). The disk diffusion method showed that the bacterium tested was most sensitive to the presence of cinnamon oil at all concentrations. Cloves oil was measured to be more efficient at 75 μl/ml than at 100 μl/ml. Based on the MIC and MBC readings, it is clear that the viability of Dickeya dianthicola bacteria was most inhibited by cinnamon essential oil and clove oil. In conclusion, a pathogenicity test was carried out to show that the carvone component suppressed the symptoms of the attack more than the cinnamon and cumin oil.
Klíčová slova:
Dickeya dianthicola; essential oils; ochrana rostlin; plant protection; silice; solanum tuberosum