Název:
Eliminace výskytu vajec s poškozenou skořápkou u nosných hybridů na konci snášky
Autoři:
Horník, Radek Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Zhoršující se kvalita skořápky v závislosti na věku nosnic způsobuje producentům konzumních vajec značné ekonomické ztráty. Cílem pokusu bylo zjistit, zda zkrmování vitamínu D3 ve formě 25-hydroxivitaminu D3 zlepší kvalitu skořápky po 46. týdnu věku hejna. Do sledování byly zahrnuty dvě haly s hejny nosnic Lohmann Brown-Classic, které byly ustájeny v obohacené klecové technologii. Obě haly byly krmeny stejnou krmnou směsí od jednoho dodavatele. Od 38. týdne věku byla v pravidelných dvoutýdenních intervalech odebírána vejce v počtu 60 ks z každé haly za každé sledování. U těchto vajec byla stanovena hmotnost vajec a pevnost, hmotnost a tloušťka skořápky. Od 46. týdne se na jedné hale začal v krmné směsi zkrmovat kromě vitamínu D3 jeho hydroxianalog 25-hydroxivitamin D3. Sledování uvedených parametrů probíhalo až do 67. týdne věku. Bylo zjištěno, že na hale, kde byl zkrmován 25-hydroxivitamin D3 byla lehčí vejce (P < 0,001), což bylo způsobeno tím, že na této hale byla průkazně lehčí vejce ještě před pokusným zásahem (P < 0,05). S hmotností vajec úzce souvisí hmotnost skořápky, která byla také průkazně nižší na pokusné hale (P < 0,05). V pevnosti a tloušťce skořápky nebyl mezi halami průkazný rozdíl. Na hmotnost vajec a skořápky i na tloušťku skořápky měl průkazný vliv věk hejna (P < 0,001). Nebyl zjištěn pozitivní vliv 25 hydroxivitaminu D3 na kvalitu skořápky.The deterioration of eggshell quality depending on the age of the laying hens causes significant economic losses for table egg producers. The aim of the experiment was to determine whether feeding vitamin D3 in the form of 25-hydroxyvitamin D3 would improve eggshell quality after 46 weeks of flock age. Two houses with flocks of Lohmann Brown-Classic laying hens housed in enriched cage technology were included in the observation. Both houses were fed the same feed mixture from the same supplier. From 38 weeks of age onwards, eggs were collected at regular two-week intervals in a number of 60 eggs from each house for each observation. Egg weight and eggshell strength, weight and thickness were determined for these eggs. From the 46th week onwards, 25 hydroxyvitamin D3, its hydroxy analogue, was started in the feed mixture in addition to vitamin D3 at one house. Monitoring of the above parameters was continued until the 67th week of age. It was found that the eggs were lighter on the shed where 25 hydroxyvitamin D3 was fed (P < 0,001), which was due to the fact that the eggs were conclusively lighter on this shed before the experimental intervention (P < 0,05). The egg weight was closely related to the eggshell weight, which was also conclusively lower on the experimental shed (P < 0,05). There was no conclusive difference in eggshell strength and thickness between the sheds. Egg and eggshell weight and shell thickness were significantly influenced by flock age (P < 0,001). There was no positive effect of 25 hydroxyvitamin D3 on eggshell quality.
Klíčová slova:
25-hydroxivitamin D3; 25-hydroxyvitamin D3; calcium; eggshell; eggshell quality; kvalita vaječné skořápky; Lohmann Brown-Classic; vaječná skořápka; vápník