Název:
Dopady udržateľnej produkcie potravín na konečného spotrebiteľa
Autoři:
Bánová, Kristína Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na dopady udržitelné produkce potravin na konečného spotřebitele. Cílem je identifikace chování spotřebitele při nákupu potravin z udržitelné produkce a zjištění faktorů a motivů, které ho ovlivňují. K naplnění cíle byla vypracována analýza trhu udržitelné produkce potravin, která odhalila zlepšující se tendenci v nárůstu ekologického zemědělství a přístupu producentů. K poznání chování spotřebitelů a identifikace faktorů a motivů proběhlo dotazníkové šetření, které zjistilo, že i přes pozitivní přístup k udržitelnosti je pro většinu spotřebitelů rozhodujícím faktorem cena. Na základě těchto zjištění byla formulována doporučení pro producenty a spotřebitele.The diploma thesis focuses on the impacts of sustainable food production on the final consumer. The aim is to identify the consumer's behaviour in the purchase of sustainable food and find out the factors and motives that influence them. To fulfil the aim, an analysis of the sustainable food production market was carried out. It revealed an improving tendency in the increase of ecological agriculture and the approach of producers. A questionnaire survey was conducted to identify consumer's behaviour and their motives. The survey revealed that despite a positive approach to sustainability, price is the deciding factor for most consumers. Based on the results, recommendations were proposed for producers and consumers.
Klíčová slova:
consumer behaviour; motives; motivy; spotřebitelské chování; sustainable food; sustainable production; udržitelná produkce; udržitelné potraviny