Název:
Antimikrobiální rezistence a její šíření v potravinovém řetězci
Autoři:
Maršová, Nikol Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce pojednává o rezistenci mikroorganismů vůči antimikrobiálním látkám a jejím následném šíření vpotravinovém řetězci. Zaměřuje se převážně na rezistenci mikroorganismů k antibiotikům, a to ve vztahu k typům antibiotik dle chemické struktury a jejich mechanismu účinku. Popisuje základní principy látek užívaných proti virům, kvasinkám, plísním a parazitům. Charakterizuje podstatu vzniku a mechanismy rezistence. Dále se zabývá metodami využívanými ke stanovení rezistence mikroorganismů k antimikrobiálním látkám. Popisuje kdy se historicky začala rezistence mikroorganismů objevovat a její výskyt v jednotlivých sekcích potravinového řetězce. V e vztahu k šíření antimikrobiální rezistence v potravinovém řetězci, popisuje nejzávažnější původce zoonóz v současnosti.The bachelor thesis deals with the resistance of microorganisms to antimicrobial agents and its subsequent spread in the food chain. It focuses mainly on the resistance of microorganisms to antibiotics, in relation to the types of antibiotics according to their chemical structure and their mechanism of action. It describes the basic principles of agents used against viruses, yeasts, fungi and parasites. Characterises the nature of the emergence and mechanisms of resistance. It also discusses the methods used to determine the resistance of microorganisms to antimicrobial agents. Describes when resistance of microorganisms began to emerge historically and its occurrence in different sections of the food chain. In relation to the spread of antimicrobial resistance in the food chain, it describes the most serious zoonotic agents today.
Klíčová slova:
animals; antibiotics; antibiotika; bacteria; bakterie; drugs; food; léky; microbes; mikroby; potraviny; resistance; rezistence; testing; testování; zvířata