Název:
Redukce metanu u přežvýkavců pomocí výživy
Autoři:
Pávišová, Aneta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce „Redukce metanu u přežvýkavců pomocí výživy“, vytváří ucelený přehled o tom, jakými způsoby lze u přežvýkavců v rámci možností redukovat produkci metanu. Práce pojednává o přidávání krmných aditiv do krmné dávky, manipulaci s krmnými komponentami v krmné dávce a vlivu krmné techniky. V neposlední řadě popisuje alternativní metody redukce metanu, jako je použití vakcín v chovu přežvýkavců či použití genetické selekce. Chov hospodářských zvířat je zodpovědný až za 18 % antropogenních emisí skleníkových plynů a podle odhadů se toto číslo bude dále zvětšovat. Zároveň při tvorbě metanu v bachoru dochází ke ztrátám energie z krmiva až o 12 %. Jako efektivní se jeví spíše používání krmných aditiv do krmné dávky než její samotná úprava. Ovšem velmi záleží na užitkovém typu zvířete, managmentu ustájení a individualitě zvířat. Každopádně je důležité navrhovat a zkoumat jak nové, tak již existující opatření, aby se mohli vytvořit jasné krmivářské postupy a snížili se tak ekonomické ztráty chovu.The bachelor thesis "Methane reduction in ruminants by means of nutrition", provides a comprehensive overview of the ways in which methane production in ruminants can be reduced within the limits of possibility. The thesis discusses the addition of feed additives to the ration, the manipulation of feed components in the ration and the influence of feeding techniques. Finally, it describes alternative methods of methane reduction, such as the use of vaccines in ruminant breeding or the use of genetic selection. Livestock are responsible for up to 18% of anthropogenic greenhouse gas emissions and this figure is estimated to increase further. At the same time, the formation of methane in the rumen results in a loss of energy from feed of up to 12 %. The use of feed additives in the ration rather than ration modification alone appears to be effective. The type of animal, housing management and individuality of the animals are very important. It is important to design and research both new and existing measures in order to establish clear feeding practices and reduce the economic losses of the farm.
Klíčová slova:
feed additives; greenhouse gases; krmná aditiva; metan; methane; přežvýkavci; ruminants; skleníkové plyny