Název:
Kontrola výživy a metabolismu dojnic v chovu s automatizovaným systémem krmení a dojení
Autoři:
Záboj, Dominik Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vlivu změny technologie zakládání krmiva (klasické zakládání krmné dávky krmným vozem vs. automatizované zakládání krmiva) na obsah mléčných složek, zejména na koncentraci močoviny jako ukazatele vyrovnanosti krmení v průběhu času. Pro analýzu obsahu mléčných složek ve vztahu k vyrovnanosti krmné dávky byly použity individuální vzorky z kontroly užitkovosti, bazénové vzorky analyzované mlékárnou a stádové průměry z dojícího robota Lely Astronaut A4, které byly získávány od 1. 1. 2021 do 31. 12. 2022. Výsledky práce dokumentují, že změna technologie krmení neměla pozitivní ani negativní vliv na obsah mléčných složek. V rámci statistického vyhodnocení byl zjištěn pouze průkazný rozdíl v počtu somatických buněk v mléce (p < 0,01). Další hodnocené parametry složení mléka (bílkovina, tuk, laktóza, močovina) nebyly změnou technologie krmení průkazně ovlivněny (p > 0,05). V korelačním testu mezi bazénovými vzorky a individuálními vzorky byla zjištěna statisticky průkazná korelace u močoviny (r = 0,66), tuku (r = 0,45) a počtu somatických buněk (r = 0,63) na hladině významnosti p < 0,05. Korelační analýza výsledků vyšetření mléka z robotického dojení s daty z bazénových vzorků a z individuálních vzorků kontroly užitkovosti však přinesla rozporuplné údaje, kdy pozitivní korelace byla zjištěna jen mezi průměrným počtem somatických buněk z robotické dojírny a individuálními vzorky z KU (r = 0,22). V souboru vyšetření individuálních vzorků mléka z KU (n = 2112) byla provedena korelační analýza mezi všemi stanovovanými složkami. Byla zjištěna statisticky průkazná korelace (p < 0,05) mezi koncentrací bílkoviny a tuku (r = 0,82), laktózy a tuku (r = 0,68), počtu somatických buněk a tuku (r = 0,13), močoviny a tuku (r = 0,45), laktózy a bílkoviny (r = 0,80), počtu somatických buněk a bílkoviny (r = 0,13), močoviny a bílkoviny (r = 0,47) a u močoviny a laktózy (r = 0,45). Z výsledků je zřejmé, že výsledky analýzy mléka z robotické dojírny se odlišují od standardně zjišťovaných hodnot při kontrole užitkovosti i při vyšetření bazénových vzorků mléka, které se tak jeví ke kontrole výživy a metabolismu jako vhodnější.The aim of the thesis was to evaluate the effect of changing the technology of feed loading (conventional feed wagon loading vs. automated feed loading) on the content of milk components, especially on the concentration of urea as an indicator of feed balance over time. For the analysis of the milk constituent content in relation to ration balance, individual samples from the performance check, pool samples analysed by the dairy and herd averages from the Lely Astronaut A4 milking robot were used, which were collected from 1st January 2021 to 31st December 2022. The results of the study document that the change in feeding technology had neither a positive nor a negative effect on the milk constituent content. Statistical evaluation revealed only a significant difference in the number of somatic cells in milk (p < 0.01). Other evaluated milk composition parameters (protein, fat, lactose, urea) were not significantly affected by the change in feeding technology (p > 0.05). In the correlation test between pool samples and individual samples, statistically significant correlations were found for urea (r = 0.66), fat (r = 0.45) and somatic cell count (r = 0.63) at a significance level of p < 0.05. However, correlation analysis of milk testing results from robotic milking with data from pool samples and individual performance control samples yielded inconsistent data, with a positive correlation found only between the mean somatic cell count from the robotic milking parlor and individual KU samples (r = 0.22). In a set of examinations of individual milk samples from KU (n = 2112), correlation analysis was performed between all determined components. Statistically significant correlations (p < 0.05) were found between protein and fat (r = 0.82), lactose and fat (r = 0.68), somatic cell count and fat (r = 0.13), urea and fat (r = 0.45), lactose and protein (r = 0.80), somatic cell count and protein (r = 0.13), urea and protein (r = 0.47) and for urea and lactose (r = 0.45). It is clear from the results that the results of the analysis of milk from the robotic milking parlour differ from the standard values found in performance monitoring and in the examination of pool milk samples, which thus appear to be more suitable for monitoring nutrition and metabolism.
Klíčová slova:
automated feeding system; automatizovaný systém krmení; Czech Fleckvieh cattle; metabolism; metabolismus; močovina; nutrition; robotic milking; robotické dojení; urea; výživa; Český strakatý skot