Název:
Koření rodu Capsicum
Autoři:
Falešník, Adam Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá tématem koření rodu Capsicum, především chilli v oblasti potravinářství. Práce obsahuje literární rešerši o koření, složení koření, produkci koření a funkci koření. Dále pojednává o původu, historii, charakteristice, druzích a odrůdách rodu Capsicum. Popisuje jejich pěstování, zpracování, chemické složení a s tím související hodnocení pálivosti. Práce se také zaměřuje na účinky rodu Capsicum na lidské zdraví vztahující se k výživě a shrnuje poznatky o nových trendech využití chilli a jeho hlavní obsahové látce kapsaicinu v potravinářském průmyslu.The bachelor's thesis deals with the topic of the Capsicum genus spices, mainly chili in the food industry. The thesis includes a literature review on spices, their composition, production, and function. It also discusses the origin, history, characteristics, species, and varieties of the Capsicum genus. The thesis describes their cultivation, processing, chemical composition, and the evaluation of their pungency. Furthermore, the thesis focuses on the effects of the Capsicum genus on human health related to nutrition and summarizes the findings on new trends in the use of chili and its main component, capsaicin, in the food industry.
Klíčová slova:
capsaicin; Capsicum; chili; chilli; kapsaicin; koření; paprika; spices