Název:
Pivovarské technologie v ČR a ve světě
Autoři:
Hambálková, Pavlína Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na technologii výroby piva v České republice i ve světě. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické popisuje historii piva od jeho počátku až po současnost. Vypracována je technologie výroby včetně používaných surovin a postupů. Zvláště se pak zaměřuje na fenomén českého piva, na jeho charakteristiku a originalitu vůči jiným produktům. V praktické části jsou prezentována data z provedených senzorických a analytických měření vybraných spodně kvašených piv. Cílem práce bylo literární zpracování tématu a praktické srovnání českého ležáku se stejnou skupinou zahraničních piv. Nejvyšší hodnocení v rámci senzorické analýzy získal Pilsner Urquell, jež měl nejvíce bodů ve všech vybraných parametrech, což pozitivně koreluje s kvalitou surovin a výrobních technologií tohoto piva a s oblíbeností českých ležáků v naší zemi.The bachelor's thesis focuses on beer production technology in the Czech Republic and around the world. It is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part describes the history of beer from its origins to the present day. The production technology is elaborated, including the raw materials and processes used. It particularly focuses on the phenomenon of Czech beer, its characteristics and uniqueness compared to other products. The practical part presents data from sensory and analytical measurements of selected bottom-fermented beers. The aim of the thesis was to analyze the literature and compare the quality of Czech lagers with a group of foreign beers. The highest rating in sensory analysis was awarded to Pilsner Urquell, which had the most points in all selected parameters, positively correlating with the quality of raw materials and production technology of this beer and the popularity of Czech lagers in our country.
Klíčová slova:
beer; beer production; beer technology; Czech beer; historie pivovarství; history of brewing; lager; ležák; pivo; raw materials; suroviny; technologie piva; výroba piva; české pivo