Název:
Vliv přídavku quercetinu na výskyt kokcidií u králíků
Autoři:
Dvořáčková, Nikola Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem flavonoidu quercetinu na obsah oocyst kokcidií u králíků. Zároveň hodnotí i vliv na hmotnost, denní přírůstky, konverzi kr-miva, denní a celkovou spotřebu krmiva a biochemické parametry krve. Krmný pokus trval celkem 116 dní. Byly pro něj vytvořeny dvě skupiny odstavených králíků, po 6 kusech, plemene Japonský králík. Věk králíků byl 35–149 dní u pokusné a 31–145 dní u kontrolní skupiny. Průměrná hmotnost na začátku pokusu byla 267 g, na konci 2288 g. Pro skupinu pokusnou byla připravena speciální krmná směs s 1,9% přídav-kem quercetinu, jež byla podávána v množství 1, 2 a 4 g na den v závislosti na jejich zvyšující se hmotnosti. Přídavek 0,01 – 0,04 g/kus/den, flavonoidu quercetinu, neměl negativní vliv na zdravotní stav, užitkovost a biochemické parametry krve. Pokusná skupina měla nižší průměrný počet oocyst (EPG) než skupina kontrolní (quercetin = 328, kontrola = 640). Byl zjištěn statisticky významný vliv quercetinu na množství oocyst kokcidií (P < 0,05), způsoben pravděpodobně jeho antioxidačním působením, podporou imunit-ních reakcí a tím udržování zdravého prostředí střev. Quercetin tedy může být poten-ciální látkou pro prevenci kokcidiózy.This thesis investigated the effect of the flavonoid quercetin on the coccidiosis oocyst counts in rabbits. At the same time, it also investigated the impact on weight, daily gains, feed conversation ratio, daily and total consumption, and biochemical blood parameters. The experiment lasted a total of 116 days. Two groups of six piece weaned rabbits each of the Japanese rabbit breed were created. The age of the rabbits was 35–149 days in the experimental group and 31–145 days in the control group. The average weight of rabbits at the beginning of the experiment was 267 g, and at the end, it was 2288 g. A special feed mixture containing 1.9% quercetin was prepa-red for the experimental group. The mixture was added in the amounts of 1, 2, and 4 g per day, depending on their equal weight. The addition of 0.01 – 0.04 g/rabbit/day of the flavonoid quercetin did not have a negative effect on the health status, performance parameters, and biochemical para-meters of the blood. The experimental group had a lower average number of oocysts (EPG) than the control group (quercetin = 328, control = 640). There was a statisti-cally significant effect of quercetin on the number of coccidia oocysts (P < 0.05), pro-bably through its antioxidant effect, supporting immune reactions, and thereby main-taining a healthy intestinal environment. Quercetin can be a potential substance for the prevention of coccidiosis.
Klíčová slova:
coccidia; coccidiosis; flavonoid; kokcidie; kokcidióza; oocysts; oocysty; quercetin; rabbit nutrition; výživa králíků