Název:
Potravinářství jako zdroj bioaktivních látek pro kosmetické přípravky
Autoři:
Holá, Julie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci na téma „Potravinářství jako zdroj bioaktivních látek pro kosmetické přípravky“ je zpracována problematika složek potravin, které mají potenciál pro využití jako kosmetických surovin. Následně se práce zaměřuje na složky mléka využitelné v kosmetice. Praktická část sestává z přípravy nutrikosmetického nápoje z kyselé a sladké syrovátky s vhodnými příchutěmi. Sladká syrovátka byla získána jako vedlejší produkt při výrobě čerstvého sýra. Syrovátka kyselá byla získána srážením mléka kyselinou L-askorbovou. U nápoje byla provedena senzorická analýza a stanovení jeho základních složek (aktivní kyselost, titrační kyselost, obsah laktózy, obsah tuku a obsah bílkovin).The diploma thesis “The Food Industry as a Source of Bioactive Ingredients for Cosmetic Products” deals with issue of food components that have potential to be used as cosmetic raw materials. The thesis then focuses on components of milk that can be used in cosmetics. The practical part consists of the preparation of nutricosmetic beverage made from acid and sweet whey with suitable flavours. Sweet whey was obtained as a by-product in the production of fresh cheese. Acid whey was obtained by coagulation of milk with L-ascorbic acid. Sensory analysis and determination of basic parameters (active acidity, titratable acids, lactose, fat and protein) of the beverage were performed.
Klíčová slova:
acid whey; cosmetic raw material; cosmetics; kosmetické přípravky; kosmetické suroviny; kyselina L-askorbová; kyselá syrovátka; L-ascorbic acid; nutricosmetics; nutrikosmetika; sladká syrovátka; sweet whey