Název:
Antioxidanty ve vybraných odrůdách hrušní
Autoři:
Havlíčková, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této diplomové práce byly především antioxidanty ve vybraných odrůdách hrušní. Mezi vybranými odrůdami hrušní byly evropské odrůdy ('Williamsova', 'Erika', 'Elektra', 'Beta', 'Konference'), asijské odrůdy ('Kumoi', 'Ju Li', 'Nijiseiki', 'Shinko') a asijsko-evropský hybrid odrůdy 'Benita'. Obsah jednotlivých antioxidantů v odrůdách byl zjištěn pomocí metody HPLC-MS/MS. Výsledné hodnoty byly zpracované do grafů v programu Excel a statisticky vyhodnocené pomocí programu Statistica. V rámci shlukové analýzy byly vzorky rozděleny do dvou skupin na základě analýzy obsahu antioxidantů. Taktéž byla zjištěna podobnost hybridu odrůdy 'Benita' více k evropským odrůdám. Pomocí metody PCA byla data rozdělena do čtyř skupin. Největší množství celkových antioxidantů bylo stanoveno v kříženci 'Benita' (2175,11 μg/g) naopak nejmenší bylo u evropské odrůdy 'Williamsova' (277,73 μg/g). Některé asijské odrůdy obsahovaly antioxidantů více než evropské, některé naopak méně. Bylo zjištěno, že analyzované odrůdy obsahovaly nejvíce prokyanidinu b1/b2, zatímco prokyanidin c1 nebyl detekován u žádné z odrůd. V další části závěrečné práce byl sledován vývoj odvětví hrušní v ČR, kde byl sledován vývoj cenové hladiny, sklizně a průměrný výnos, spotřeba hrušek na jednoho obyvatele ČR, zahraniční obchod a porovnání produkce EU+VB. Podle získaných dat se v ČR nejvíce pěstovala odrůda 'Konference' a odrůda 'Lucasova'. Roční spotřeba na jednoho člověka se pohybovala mezi 2,5-3 kg. Oproti většině ostatních členů EU a Velké Británii byla produkce hrušek v ČR nízká (4000-10000 tun/rok).The subject of this master´s thesis was primarily antioxidants in selected pear varieties. Among the pear varieties selected were European varieties ('Williams', 'Erica', 'Electra', 'Beta', 'Conference'), Asian varieties ('Kumoi', 'Ju Li', 'Nijiseiki', 'Shinko') and Asian-European hybrid variety 'Benita'. The content of individual antioxidants in the varieties was determined using the HPLC-MS/MS method. The resulting values were processed into graphs in the Excel program and statistically evaluated using the Statistica program. As part of the cluster analysis, the samples were divided into two groups based on the analysis of antioxidant content. The similarity of the 'Benita' variety hybrid to European varieties was also found. Using the PCA method, the data were divided into four groups. The highest content of total antioxidants was determined in the hybrid 'Benita' (2175,11 μg/g), on another hand, the lowest was in the European variety 'Williams' (277,73 μg/g). Some Asian varieties contained more antioxidants than European ones, while others contained less. It was found that the varieties analysed contained the most procyanidin b1/b2, while procyanidin c1 was not detected in any of the varieties. In the next part of the master´s thesis the development of the pear industry in the Czech Republic was monitored, where the development of the price level and harvest, the average yield, the consumption of pears per inhabitant of the Czech Republic, a foreign trade, a comparison of EU+UK production were monitored According to the obtained data, the 'Conference' variety and the 'Lucas' variety were the most cultivated in the Czech Republic. Annual consumption per person varied between 2,5-3 kg. Compared to the most other EU members and Great Britain, the pear production in the Czech Republic was low (4000-10000 tons/year).
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; cena; HPLC-MS/MS; hrušně; hybrid; industrial sector; odrůdy; pears; price; production; produkce; průmyslové odvětví; varieties