Název:
Metody ošetření čerstvého ovoce a zeleniny na bázi ochranných povrchových aplikací
Autoři:
Bůšek, Filip Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce zpracovává přehled ochranných povrchových aplikací na čerstvé ovoce a zeleninu na bázi biokompatibilních polymerů, což lze zkráceně označit jako jedlé povlaky, které mohou být tvořeny polysacharidy, proteiny nebo lipidy, případně kombinací více materiálů, označované jako kompozitní povlaky. Dále se zabývá způsobem jejich aplikace na povrch potravin, kdy mezi ty základní patří máčení, stříkání a kartáčování. Vlastnosti jedlých povlaků lze vylepšit inkorporací aktivních látek, jako jsou antimikrobiální činidla, látky zlepšující texturu nebo nutraceutika. V další části práce jsou shrnuta pozitiva, ale i nedostatky jedlých povlaků a některých materiálů, aplikovaných na jednotlivé druhy potravin. Závěrečná část se zabývá současným výzkumem a perspektivami v oblasti jedlých povlaků.This bachelor's thesis elaborates an overview of protective surface applications on fresh fruits and vegetables based on biocompatible polymers, which can be abbreviated as edible coatings, which can be made of polysaccharides, proteins or lipids, or a combination of several materials, referred to as composite coatings. It also deals with the method of their application to the surface of food, where the basic ones include dipping, spraying and brushing. The properties of edible coatings can be improved by incorporating active substances such as antimicrobial agents, texture improvers or nutraceuticals. The next part of the work summarizes the positives, but also the shortcomings of edible coatings and some materials applied to individual types of food. The final part deals with current research and perspectives in the field of edible coatings.
Klíčová slova:
edible coatings; jedlé povlaky; lipids; lipidy; polysaccharides; polysacharidy; proteins; proteiny