Název:
Zastoupení mastných kyselin u běžně používaných potravinářských druhů olejů (řepkový, slunečnicový, kokosový, palmový, olivový)
Autoři:
Kvisová, Ivana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Zastoupení a množství mastných kyselin přijímaných ve stravě může značně ovlivnit celkové zdraví jedince. V mé bakalářské práci se zabývám pozitivním a negativním působením mastných kyselin na lidský organismus s následnou analýzou a stanovením vybraných mastných kyselin v řepkovém, slunečnicovém, kokosovém, palmovém a olivovém oleji pomocí plynové chromatografie. Plynovým chromatografem s plamenově ionizačním detektorem bylo naměřeno procentuální zastoupení mastných kyselin ve výše zmíněných olejích. Bylo zjištěno, že nejvíce se vyskytující mastnou kyselinou v řepkovém oleji je kyselina olejová (61,24 %), ve slunečnicovém kyselina linolová (60,73 %), v kokosovém kyselina myristová (46,89 %), v palmovém kyselina olejová (44,43 %) a v olivovém kyselina olejová (72,56 %).The proportion and amount of fatty acids consumed in the diet can greatly affect the overall health of an individual. My bachelor thesis deals with the positive and negative effects of fatty acids on the human organism with subsequent analysis and determination of selected fatty acids in rapeseed, sunflower, coconut, palm and olive oil by gas chromatography. The percentage of fatty acids in the previously mentioned oils was measured by a gas chromatograph with a flame ionization detector. It was found that the most common fatty acid is oleic acid (61.24 %) in rapeseed oil, linoleic acid (60.73 %) in sunflower oil, myristic acid (46.89 %) in coconut oil, oleic acid (44.43 %) in palm oil and oleic acid (72.56 %) in olive oil.
Klíčová slova:
edible oils; fatty acids; gas chromatography; human health; lidské zdraví; mastné kyseliny; plynová chromatografie; potravinářské oleje