Název:
Biologicky významné látky v bylinných čajích u čeledi hvězdnicovité
Autoři:
Stejskalová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Význam bylinek a bylinných čajů je často zkoumaným tématem. Rostlinný materiál je zdrojem velkého množství různorodých složek, u kterých je prokázán příznivý vliv na lidský organismus. Tyto látky jsou schopny napomáhat při prevenci a případně léčbě některých lidských onemocnění. K úplnému pochopení fungování jednotlivých rostlin je zapotřebí znát obsah jednotlivých skupiny biologicky aktivních látek. Tato diplomová práce s názvem „Biologicky významné látky v bylinných čajích u čeledi hvězdnicovité“ v první časti popisuje a definuje bylinné čaje a ekologické zemědělství. Dále popisuje čeleď hvězdnicovité (Asteraceae) a konkrétněji se věnuje vybraným druhům této čeledi. Mezi vybrané zástupce patří měsíček lékařský (Calendula officinalis), heřmánek pravý (Matricaria chamomilla L.), podběl lékařský (Tussilago farfara L.) a třapatka nachová (Echinacea purpurea). Spotřeba bylinných čajů je v současné době vysoká a stále roste, proto je potřebné znát složení využívaných rostlin. Konkrétní zástupci byly vybráni pro jejich oblíbenost a hojné využívání při přípravě bylinných čajů. U každého zástupce je krátký botanický popis a popis obsažených látek. V další kapitole teoretické části jsou popsány fenolické látky, jejich stanovení a vliv na lidské zdraví. Podrobněji je popsána skupina flavonoidů, která je podskupinou fenolických látek. Poslední část literární rešerše popisuje pojem antioxidantů, volných radikálů a metody stanovení antioxidační aktivity. Praktická část této diplomové práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu polyfenolů, celkového obsahu flavonoidů a stanovení celkové antioxidační kapacity. Tyto skupiny byly vybrány k měření, protože se jedná o látky vykazující účinky na lidské zdraví. Všechny tyto skupiny jsou stanovovány spektrofotometricky. Podstatou této práce bylo zjistit, zda je obsah těchto sloučenin shodný u vzorků pocházejících z rozdílných produkcí. Proto byl od každého zástupce zkoumán jeden vzorek pocházející z ekologického zemědělství (pod označením „BIO“) a jeden vzorek pocházející ze zemědělství konvenčního. Tyto dva vzorky byly pak následné statisticky porovnány.The importance of herbs and herbal teas is a frequently researched topic due to the content of biologically active substances. Plant material is a source of a large number of diverse components, which are proven to have a beneficial effect on the human organism. These substances are able to help in the prevention and possibly treatment of some human diseases. To fully understand the function of individual plants, it is necessary to know the content of individual groups of biologically active substances. The first part of this master's thesis named Biologically Important Substances in Herbal Teas of the Family Asteraceae escribes and defines herbal teas and organic farming. It also describes the Asteraceae family and focuses more specifically on selected species within this family, including marigold (Calendula officinalis), chamomile (Matricaria chamomilla L.), coltsfoot (Tussilago farfara L.) and coneflower (Echinacea purpurea). The consumption of herbal teas is currently high and still growing, therefore it is necessary to know the composition of the used plants. Representatives were chosen for their popularity and abundant use in the preparation of herbal teas. For each representative, there is a short botanical description and description of the contained substances. In the next chapter of the theoretical part, phenolic substances, their determination and effect on human health are presented. The group of flavonoids, which is a subgroup of phenolic substances, is described in more detail. The last section of the theoretical part explains the concepts of antioxidants, free radicals and methods of determining antioxidant activity. These groups were selected for measurement because they are substances showing effect on human health. In the practical part of this work, the total content of polyphenols, the total content of flavonoids and the total antioxidant capacity are determined in selected species. All these groups are determined spectrophotometrically. The essence of this work was to find out whether the content of these compounds in the same in samples from different productions. For each representative, one sample originating from organic farming (known as “BIO“) and one sample originating from conventional agriculture are examined. These two samples were statistically compared.
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; Asteraceae; biologically active substances; biologicky aktivní látky; bylinný čaj; fenolické látky; flavonoids; flavonoidy; herbal tea; phenolic substances