Název:
Perspektivy a problematika masné výroby v rámci regionální produkce
Autoři:
Suchánková, Žaneta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem této bakalářské práce jsou masní regionální výrobci. První část literární rešerše se zabývá režimy jakosti Evropské unie a České republiky. Jsou uvedeny jak pozitivní, tak i negativní aspekty označovacích systémů v jejich vlivu na výrobce, spotřebitele i životní prostředí. Právě životní prostředí je hlavním důvodem zavedení této strategie pro zachování udržitelnosti. Podstatná je vazba k určitému místu, se kterou se pojí také tradice, jež mají spotřebitelé spojenou s vyšší kvalitou výrobků. Druhá část práce je tak zaměřena na výrobu paštiky podle České cechovní normy, jež se odkazuje k tradiční a poctivé technologii zpracování. Technologický proces je dán do souvislosti s ekonomickou, hygienickou a senzorickou jakostí.The subject of this bachelor thesis is regional meat producers. The first part of the literature search deals with the quality regimes of the European Union and the Czech Republic. Both positive and negative aspects of the labelling systems in their impact on producers, consumers and the environment are presented. The environment is the main reason for the introduction of this sustainability strategy. The link to a particular place is also important, as is the tradition that consumers associate with higher quality products. The second part of the thesis thus focuses on the production of pâté according to the Czech Guild Standard, which refers to traditional and honest processing technology. The technological process is related to economic, hygienic and sensory quality.
Klíčová slova:
jakost; masný výrobek; meat product; paštika; pâté; quality; quality regimes; regional food; regionální potravina; režimy jakosti