Název:
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Autoři:
Kužílková, Ilona Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.The aim of the thesis is to deal with the problematics of wheat grain quality assessment. In the literary research the anatomical structure and chemical composition of wheat grain is described. Furthermore, wheat grain baking quality requirement are characterized. The quality parameters are described in more details. In requirements, this thesis deals with the requirements of varieties registration. The experimental part of this thesis was conducted at two locations in a small-plot field experiment at the Field Experimental Station MENDELU in Žabčice. It was multi-years trial that was carried out in three growing seasons (2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022). There were fifteen wheat varieties of a different quality evaluated. The yield of individual varieties was measured and then the baking quality parameters were evaluated. The evaluated quality parameters included: bulk density, falling number value, sedimentation value, nitrogenous substances content and wet gluten content. All quality parameters were influenced by the course of weather conditions throughout the year and also by the genotype of the variety. The content of nitrogenous substances and wet gluten was also influenced by the habitat conditions. At the same time, it was possible to observe interaction between individual factors. The highest values of quality parameters were found in varieties Butterfly, Bohemia and Genius, however the lowest values in varieties LG Orlice, RGT Sacramento and Steffi. The highest yields were achieved by varieties LG Orlice, Steffi and RGT Sacramento, while Bohemia and Butterfly obtained the lowest yields. Varieties like Balitus, LG Dita and Pirueta can be recommended for baking purposes.
Klíčová slova:
baking quality; food grade wheat; odrůda; pekařská kvalita; potravinářská pšenice; pšenice; variety; výnos; wheat; yield