Název:
Vliv různých zdrojů dusíkatých látek na užitkovost a metabolismus dojnic
Autoři:
Lužová, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnocení úrovně výživy dojnic ve vybraném zemědělském podniku s následným experimentem v podobě změny zastoupení sóji, řepky a slunečnice v bílkovinném koncentrátu, který je součástí krmné dávky dojnic. Experiment se konal v Bohuňovicích s.r.o. v roce 2022, kde byla krmná dávka upravena na čtyři měsíce v podobě změny složení bílkovinného koncentrátu (před změnou 60 % zastoupení sójového a 30,8 % řepkového extrahovaného šrotu a po změně 45,8 % řepkového, 30 % sójového a 15 % slunečnicového extrahovaného šrotu). Sledování bylo zaměřeno na dojnice v první fázi laktace, kde každý měsíc byla zhodnocena dojivost a vybrané složky mléka. Následně byl zhodnocen vliv změny krmné dávky na užitkovost dojnic a vybrané složky mléka. Dále byly zhodnoceny ekonomické ukazatele upravené krmné dávky. Během sledovaného období bylo zjištěno, že krmná dávka odpovídala potřebám živin u dojnic v první fázi laktace, ale v letních měsících vykazovala nedostatek dusíkatých látek a energie. Průměrná denní dojivost se na konci sledovaného období mírně neprůkazně snížila, ale upravená krmná dávka neměla průkazný vliv na užitkovost dojnic. Dále bylo zjištěno, že upravená krmná dávka má statisticky průkazný vliv na zvýšení obsahu tuků, bílkovin, močoviny a volných mastných kyselin v mléce. Z výsledků vyplynulo, že upravená krmná dávka měla optimální množství energie a dusíkatých látek a že po zvýšení podílu řepky, snížení podílu sóji a zařazením slunečnicového extrahovaného šrotu zajišťovala krmná dávka vyrovnanější obsah dusíkatých látek, hodnocený dle koncentrace močoviny v mléce, a došlo ke zvýšení hlavních složek mléka (bílkovina, tuk).The aim of the thesis was to evaluate the level of nutrition of dairy cows in a selected agricultural enterprise with a subsequent experiment in the form of the change in the representation of soy, oilseed rape and sunflower in the protein concentrate, which is the part of the ration of dairy cows. The experiment took place in Bohuňovice s.r.o. in 2022, where the feed ration was adjusted to four months in the form of a change in the composition of the protein concentrate (before the change the representation of 60 % soybean and 30,8 % oilseed rape extracted meal and after the change 45,8 % oilseed rape, 30 % soya and 15 % sunflower extracted meal). The experiment was focused on dairy cows in the first stage of lactasion, where milk yield and selected milk components were evaluated every month. Afterwads the effect of changing the feed ration on the productivity of dairy cows and selected milk components was evaluated. Afterwards the economic indicators of the adjusted feed ration were evaluated. During the experiment it was found, that the feed ration corresponded to the nutrient needs of dairy cows in the first stage of lactasion but showed a lack of nitrogenous substances and energy in the summer months. The average daily milk yield decreased slightly inconclusively at the end of the experiment, but the adjusted feed ration had no demonstrable effect on the productivity of dairy cows. Afterwards it was found that the adjusted feed ration has a statistically demonstrable effect on increasing the content of fat, protein, urea and free fatty acids in the milk. The results showed that modified ration had an optimal amount of energy and nitrogen substances and after increasing the proportion of oilseed rape and reducing the proportion of soya and including sunflower extracted meal, the ration had a more balanced content of nitrogen substances, evaluated according to the concentration of urea in the milk and there was an increase in the main of milk components (protein, fat).
Klíčová slova:
dairy cow; dojnice; dusíkaté látky; milk yield; mléčná užitkovost; nitrogen substances