Název:
Staphylococcus aureus - jeho výskyt a možnosti detekce v mléce a mléčných výrobcích
Autoři:
Fenclová, Denisa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Teoretická část práce je zaměřena na shrnutí dosavadních poznatků o S. aureus, jeho patogenezi a výskyt a možnosti jeho detekce v mléce a mléčných výrobcích. Experimentální část práce je zaměřena na stanovení S. aureus využitím různých kultivačních metod. S. aureus byl stanovován pomocí B-P agaru s přídavkem RPF, ClearMilku testu, MicroFastu® a PetrifilmuTM. Stanovení bylo vyhodnoceno následovně: B-P agar s přídavkem RPF > Petrifilm > MicroFast® > ClearMilk test. Další část experimentální práce se věnuje možnosti detekce S. aureus pomocí nově vyvíjeného detekčního biosenozorického systému.The theoretical part of diploma thesis is focused on summarizing current knowledge about S. aureus, its pathogenesis, occurrence, and possibilities of its detection in milk and dairy products. The experimental part of diploma thesis is aimed at determining S. aureus using various cultivation methods. S. aureus was determined using B-P agar with the addition of RPF, ClearMilku test, MicroFast®, and PetrifilmTM. The determination was evaluated as follows: B-P agar with the addition of RPF > PetrifilmTM > MicroFast® > ClearMilk test. Another part of the experimental diploma thesis deals with the possibility of detecting S. aureus using a newly developed biosensor detection system.
Klíčová slova:
biosensors; biosenzory; cultivation methods; dairy products; detection; detekce; kultivační metody; milk; mléko; mléčné výrobky; Staphylococcus aureus