Original title:
Metody hodnocení a zkoušení medu s důrazem na jeho jakost a pravost
Authors:
Kučerová, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá metodikou hodnocení a zkoušení medu. Charakterizuje jednotlivé složky obsažené v medu a jeho vlastnosti. Práce se věnovala stanovením těchto parametrů a uvádí metody jejich stanovení. Charakterizována je především chemicko – fyzikální analýza, která zahrnuje senzorickou analýzu, stanovení obsahu vody, obsahu cukrů, sacharózy polarizací, poměru izotopů 13C/12C, hydroxymethylfurfuralu (HMF), obsahu antioxidantů elektrické vodivosti, titrační kyselosti a pH. V poslední části je zahrnuta mikroskopická analýza a charakterizace mikroorganismů v medu.This bachelor thesis is concerned with the methodology of honey evaluation and testing. It characterises the different components contained in honey and its properties. The thesis deals with the determination of these parameters and presents methods for their determination. It describes mainly the chemical and physical analysis, which includes sensory analysis, determination of water content, determination of sugars, sucrose content by polarization, 13C/12C isotope ratio, hydroxymethylfurfural (HMF), antioxidant content of electrical conductivity, thiric acidity and pH. The last part includes microscopic analysis and characterization of microorganisms in honey.
Keywords:
adulteration; chemical – physical analysis; chemicko-fyzikální analýza; evaluation; falšování; hodnocení; honey; med; testing; zkoušení