Název:
Navržení vhodného bakteriálního inokula pro podporu procesu kompostování gastroodpadu
Autoři:
Malinová, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kompostování gastroodpadu je stále studovanějším odvětvím odpadového hospodář-ství. Mnoho prací se zabývá samotným mikrobiálním složením potravinového odpadu a metodami, které by celý proces urychlily. Cílem této práce bylo navrhnout bakteriální inokulum, které by celý proces kompostování gastrodpadu podpořilo. Testovaly se zejména bakterie rodu Lactobacillus, přesněji Lactobacillus acidophilus (CCM 4833), Ligilactobacillus salivarius (CCM 7274) a Limosilactobacillus fermentum (CCM 91). Bakteriální inokulum bylo přidáno v průběhu mezofilní fáze kompostování gastroodpa-du, kde se potvrdilo, že v prvotních fázích dochází ke snižování pH. V dalším pokusu byla zkoumána adaptace bakterií na kyselé prostředí, tak že do tekutého živného média s bakteriemi rodu Lactobacillus byly přidávány kyselé kompostovací šťávy. Výsledky ukázaly, že navyknutí na kyselé prostředí pomáhá bakteriím přežít takovéto extrémní podmínky a bakterie Lactobacillus mohou být vhodným inokulem pro podporu kompos-tování.Composting of food waste is an increasingly studied branch of waste management. Many works deal with the microbial composition of food waste itself and methods that would speed up the whole process. We tried to design a bacterial inoculum that would support the composting process in this study. We focused on bacteria of genes Lacto-bacillus, primarily on Lactobacillus acidophilus (CCM 4833), Ligilactobacillus salivarius (CCM 7274), and Limosilactobacillus fermentum (CCM 91). The bacterial inoculum was added during the mesophilic phase of food waste composting, where it was confirmed that the pH decreased in the initial phases. In another experiment, the adaptation of bacteria to an acidic environment was investigated, so that acidic compost juices were added to the liquid nutrient medium with bacteria of the genus Lactobacillus. The results showed that getting used to an acidic environment helps the bacteria to survive such extreme conditions and Lactobacillus bacteria can be a suitable inoculum to promote composting.
Klíčová slova:
composting; electrical conductivity; food waste; gastroodpad; kompostování; Lactobacillus; MIC; měrná vodivost; pH