Název:
Potravinový odpad a motivy vedoucí generaci Z k uvědomělé spotřebě
Autoři:
Bártová, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Potravinový odpad, lze omezit, ale bohužel je jako jiný odpad nevyhnutelný a v domácnostech jednoduše vzniká, aniž bychom si to uvědomovali. Co se tedy stane s potravinami, které skončí v koši? Hnijí na skládkách, kde se z nich stávají skleníkové plyny, které zapříčiňují negativní klimatické změny. Proto je tak důležité informovat domácnosti o této problematice, aby si uvědomili, že jejich chování má dopady na životní prostředí a motivovat je k udržitelnějšímu smýšlení. Výzkumným problém je identifikovat, jaký postoj mají mladí lidé z generace Z ke třídění potravinového odpadu, zda by se o této problematice chtěli dozvědět více a jakou formou komunikace by chtěli být osloveni, aby je motivovala k zamyšlení a v lepším případě i ke změně chování. Následně na základě identifikace navrhnout doporučení k oslovení této generace.Food waste can be reduced, but unfortunately, like other waste, it is unavoidable and simply occurs in households without us realising it. So what happens to the food that ends up in the bin? They rot in landfills, where they become greenhouse gases that cause negative climate change. That is why it is so important to inform households about this issue, to make them aware of the environmental impact of their behaviour and to motivate them to be more sustainable. The research problem is to identify what attitudes Generation Z young people have towards food waste segregation, whether they would like to learn more about this issue and what form of communication they would like to be addressed with to motivate them to think and, ideally, change their behaviour. Then, based on the identification, propose recommendations to reach this generation.
Klíčová slova:
Fogg Behavior Model; food waste; generace Z; generation Z; Green marketing; green marketing communication; motivace; motivation; potravinový odpad; sorting food waste; třídění potravinového odpadu; zelená marketingová komunikace