Název:
Falšované potraviny a způsoby jejich detekce
Autoři:
Rajsiglová, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá falšováním potravin a metodami jejich detekce. V práci jsou uvedeny také legislativní požadavky na jednotlivé komodity. K často falšovaným potravinám patří maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, tuky a jedlé oleje, kakao a čokoláda, víno a lihoviny, med a káva. K detekci falšovaných potravin se nejčastěji využívá PCR reakce, plynové a kapalinové chromatografie, infračervené a Ramanovy spektroskopie. Dále jsou v této práci uvedeny falšované potraviny, které byly zachyceny Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí vletech 2018-2022. Celkem bylo odhaleno 451 falšovaných potravin, z nichž se nejčastěji vyskytovalo víno, maso a masné výrobky a potravinové doplňky.This thesis explores the topic of food adulteration and the methods used to detect it, including the legislative requirements for different commodities. Commonly adulterated foods include meat and meat products, milk and dairy products, fats and edible oils, cocoa and chocolate, wine and spirits, honey, and coffee. Techniques such as PCR, gas and liquid chromatography, infrared and Raman spectroscopy are commonly used to detect counterfeit foods. Additionally, this paper presents the results of food adulteration detected by the State Agricultural and Food Inspection Service between 2018 and 2022. A total of 451 adulterated foods were identified, with wine, meat and meat products, and food supplements being the most frequently affected categories.
Klíčová slova:
detection of adulterated food; detekce falšovaných potravin; dozorový orgán; falšování potravin; food adulteration; State Agricultural and Food Inspection; Státní zemědělská a potravinářská inspekce; upervisory authority