Original title:
Vliv opakovaného rozmrazení na nutriční účinnost nauplií Artemia salina pro halančíka rýžovištního Oryzias latipes
Translated title:
The influence of repeated defrosting on nutritional effeciency of Artemia salina nauplii for Japanese medaka Oryzias latipes
Authors:
HULAN, Petr Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Nutriční účinnost hluboce zamrazeného a opakovaně rozmrazeného zooplanktonu je často zpochybňována, avšak konkrétní údaje o změnách ve složení živin a nutriční účinnosti takto znehodnoceného krmiva chybí. Cílem práce bylo vyhodnotit nutriční účinnost opakovaně rozmrazených nauplií Artemia salina a změny jejich chemického složení na základě růstu, přežití a výskytu případných deformací v průběhu ontogeneze halančíka rýžovištního Oryzias latipes. Jako kontrola sloužily vzorky čerstvě vylíhlých, živých, nauplií. Pokus probíhal se vzorky živých, trvale zamrazených na -25 °C, rozmrazených na 0 °C a opět zamrazených a rozmrazených na +25 °C a opět zamrazených nauplií. Do pokusu byly nasazeny larvy halančíků v době přechodu na vnější potravu. Před zahájením pokusu a po jeho skončení bylo ve vzorcích krmiv (artemie) stanoveno jejich složení s ohledem na obsah živin. Při pokusech bylo zjištěno, že halančík rýžovištní Oryzias latipes krmený mrazenou potravou lépe přežíval, než ten, který byl krmen živou artemií. Dále bylo zjištěno, že ryby krmené živou artemií rostly lépe v porovnání s těmi, které byly krmeny zmrazenou artemií. Deformace ryb nebyly zjištěny žádné. Nutriční hodnota artemie je nejvyšší, je-li podávána živá. Po úpravě zamrazením se některé výživové látky snižují. Nutritional efficiency of deeply frozen and repeatedly defrosted zooplankton is often questioned however, concrete data on the changes in the nutrients composition and effect of such deteriorated feed are missing. The aim of this work is to assess nutritional efficiency of repeatedly defrosted nauplii Artemis salina, as well as changes in their chemical composition on the basis of the growth, survival and malformation occurrence in the course of medaka ontogenesis. The samples of fresh hatched Artemia nauplii served as a control. The experiment was made with Japanese medaka larvae since their shift to exogenous nutrition using live nauplia, permanently frozen ( -25 °C), defrosted to 0 °C and frozen, and defrosted to +25 °C and frozen again. Before the commencement of the experiment and afterwards, food samples were analyzed for the composition in terms of nutrient content. The trials proved that Oryzias latipes fed frozen food survived better than those was fed live Artemia. It was also found that fish fed live Artemia grew better compared with those that were fed frozen brine shrimp. No malformations appeared in experimental fish. Nutritional value of Artemia is highest when supplied live. After adjusting shiver with some nutritional substances be reduced.
Keywords:
Artemia salina; nutritional efficiency of repeatedly defrosted zooplankton; Oryzias latipes; Artemia salina; nutriční účinnost opakovaně rozmrazeného zooplanktonu; Oryzias latipes Citation: HULAN, Petr. Vliv opakovaného rozmrazení na nutriční účinnost nauplií Artemia salina pro halančíka rýžovištního Oryzias latipes. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/15184