Název:
Optimalizace optické aparatury pro chemiluminiscenční detekci přírodních látek
Překlad názvu:
Optimization of the optical setup for chemiluminescence detection of natural products
Autoři:
Laho, Tomáš ; Dian, Juraj (vedoucí práce) ; Hraníček, Jakub (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obsahem bakalářské práce byla realizace nové luminiscenční aparatury a studium chemiluminiscence luminolu a vzorků piva vhodného stáří. Chemiluminiscence luminolu byla využita v této práci jednak ke stanovení jeho základních charakteristik (spektrum, intenzita chemiluminiscence a její závislost na složení reakční směsi) pomocí vláknového spektrometru a pro následné ověření funkčnosti sestavené luminiscenční aparatury. Cílem této práce bylo zrealizovat aparaturu vhodnou pro chemiluminiscenční měření přírodních látek s potenciálním využitím v potravinářském průmyslu. Luminol umožnil jednak pozorování intenzivní chemiluminiscence, díky které bylo možné optimalizovat techniku měření pomocí nové aparatury. Po úspěšné optimalizaci byla snaha provést pokus o detekci chemiluminiscenční odezvy u vzorků uměle zestárlého piva a srovnat získané výsledky s výsledky již publikovanými v odborné literatuře. V předložené bakalářské práci byly změřeny charakteristiky chemiluminiscence luminolu pomocí vláknového spektrometru. Na základě těchto výsledků byly optimalizovány parametry nové luminiscenční aparatury (velikost štěrbin, napětí na fotonásobiči) a maximální hodnoty intenzity chemiluminiscence pro správný chod aparatury. Dále byly studovány časové vývoje chemiluminiscence ve vybraných vzorcích piva, jejichž...The content of the bachelor thesis was the implementation of a new luminescent apparatus and the study of chemiluminescence of luminol and beer samples of suitable age. The chemiluminescence of luminol was used in this work to determine its basic characteristics (spectrum, intensity of chemiluminescence, and its dependence on the composition of the reaction mixture) using a fiber spectrometer and, subsequently, verify the functionality of the assembled apparatus. This work aimed to realize an apparatus suitable for the chemiluminescence measurement of natural substances with potential use in the food industry. Luminol made it possible to observe intense chemiluminescence, thanks to which it was possible to optimize the measured signal. After successful optimization, there was an attempt to detect the chemiluminescent response in samples of artificially aged beer and compare the results obtained with those already published in the professional literature. In the presented bachelor thesis, the characteristics of luminol chemiluminescence were measured using a fiber spectrometer. Based on these results, the parameters of the new luminescent apparatus (size of slots, voltage on the photomultiplier) and the maximum values of chemiluminescence intensity for the correct operation of the apparatus were...
Klíčová slova:
Chemiluminiscence; chemilumniscenční spektrum; luminol; pivo; stárnutí piva; časový průběh chemiluminiscence; beer; beer stalling; Chemiluminescence; chemilumnescence spectrum; luminol; time evolution of chemiluminescence