Název:
Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování
Překlad názvu:
Psychological aspects of insect consumption: Eating attitudes and eating behaviour towards insects, ways of their change and influencing
Autoři:
Kosík, Petr ; Děchtěrenko, Filip (vedoucí práce) ; Veverová, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje postojům vůči entomofágii a tématu jejich změny s cílem rozšířit poznatky o těchto postojích, jejich determinantách a možnostech jejich účinného ovlivnění. Literárně-přehledová část shrnuje zjištění o jednotlivých aspektech a determinantách postoje vůči entomofágii, o mechanismech změny jídelních postojů a strategiích pro ovlivnění postoje vůči entomofágii. Ačkoliv existují zahraniční studie mapující otevřenost vůči entomofágii a její determinanty, v české literatuře je toto téma téměř neprozkoumané. Zároveň byť existují zahraniční experimenty ověřující efektivitu strategií pro ovlivnění postoje vůči entomofágii, žádné zatím neprozkoumaly efekt aktivního sociálního vzoru. Ve výzkumné části předkládáme dva výzkumy reagující na popsanou situaci: zaprvé dotazníkové šetření na 818 participantech získaných kvótním výběrem z dospělé české populace, které jednak zjistilo spíše nízkou úroveň ochoty ke konzumaci hmyzích potravin a zároveň vyšší preferenci pro konzumaci potravin s nerozpoznatelnou přítomností hmyzu a jednak odhalilo vztah mezi pohlavím, věkem, zkušeností a obeznámeností s entomofágií a ochotou ke konzumaci hmyzích potravin. Zadruhé reportujeme experiment na 184 účastnících, kteří byli náhodně přirazeni k jedné ze tří podmínek: (1) edukaci o benefitech entomofágie,...The thesis focuses on food attitudes towards entomophagy and the topic of their change with the aim of expanding knowledge about these attitudes, their determinants, and possibilities for their effective influencing. The literature review section summarizes findings on individual aspects and determinants of attitudes towards entomophagy, mechanisms of changing food attitudes, and strategies for influencing attitudes towards entomophagy. Although there are studies abroad mapping the openness to entomophagy and its determinants, this topic is almost unexplored in Czech literature. Furthermore, while foreign experiments have tested the effectiveness of strategies for influencing attitudes towards entomophagy, none have yet examined the effect of active social modelling. In the research section, we present two studies responding to the described situation: firstly, a questionnaire survey of 818 participants obtained through quota sampling from the adult Czech population, which found a rather low level of willingness to consume insect-based foods, as well as a higher preference for foods with undetectable insect presence. It also revealed a relationship between gender, age, experience, familiarity with entomophagy, and willingness to consume insect-based foods. Secondly, we report an experiment on 184...
Klíčová slova:
jídelní postoje|konzumace hmyzu|odpor|dotazníkové šetření|experiment; food attitudes|insect consumption|disgust|questionnaire survey|experiment