Název:
Kombinace různých procesů dezinfekce pitné vody a jejich vliv na tvorbu vedlejších produktů dezinfekce
Překlad názvu:
Combination of different drinking water disinfection processes and their impact on the formation of disinfection by-products
Autoři:
Česká, Pavlína ; Načeradská, Jana (vedoucí práce) ; Fialová, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kombinování dezinfekčních procesů s chlorovou dezinfekcí může pozměnit tvorbu i výsledné spektrum vedlejších produktů dezinfekce (Disinfection By-Products, DBPs) v pitné vodě. Zatímco DBPs tvořeným při chloraci byla věnována značná pozornost, DBPs tvořené při aplikaci vícero dezinfekčních procesů jsou výrazně méně probádanou skupinou. Práce je zaměřená na tři nejčastější dezinfekční kombinace: chlorace-UV, UV-sekundární chlorace a ozonizace-sekundární chlorace. Po chloraci se ve vodě nejčastěji vyskytují trihalogenmetany (THMs) a halooctové kyseliny (HAAs). Na výslednou tvorbu DBPs má vliv mnoho faktorů. UV záření v běžných dezinfekčních dávkách (40-186 mJ.cm-2 ) neovlivňuje tvorbu těchto dvou skupin látek po ošetření UV zářením se sekundární chlorací. Během pokročilého oxidačního procesu (AOP) chlorace-UV se tvoří obecně více DBPs, než při samotné chloraci. To lze však částečně minimalizovat vhodnou vlnovou délkou a pH ošetřované vody. U vod s obsahem dusíkatých látek či bromidu, dochází v průběhu kombinování chlorace s UV zářením a chlorace s ozonizací k vyšší tvorbě nebezpečných dusíkatých a bromovaných DBPs, v porovnání se samotnou chlorací. Tyto skupiny DBPs jsou často více toxické než chlorované DBPs. Zjištěné informace tak naznačují, že pro vody s vyšším obsahem dusíkatých látek či bromidu...Combining disinfection processes with chlorination can alter the formation and resulting spectrum of Disinfection By-Products (DBPs) in drinking water. While considerable attention has been given to DBPs formed during chlorination, DBPs formed during the application of multiple disinfection processes are a significantly less explored group. This study focuses on three most common disinfection combinations: chlorination-UV, UV-secondary chlorination, and ozonation-secondary chlorination. After chlorination, trihalomethanes (THMs) and haloacetic acids (HAAs) are the most commonly found DBPs in water. The resulting formation of DBPs is influenced by many factors. UV radiation at typical disinfection doses (40-186 mJ.cm-2 ) does not affect the formation of these two groups of compounds after treatment with UV radiation and secondary chlorination. During the advanced oxidation process (AOP) of chlorination-UV, generally more DBPs are formed than during chlorination alone. However, this can be partially minimized by adjusting the appropriate wavelength and pH of the treated water. For waters containing nitrogenous compounds or bromide, combining chlorination with UV radiation and chlorination with ozonation leads to higher formation of hazardous nitrogenous and brominated DBPs compared to chlorination...
Klíčová slova:
chlorace; dezinfekce; ozonizace; pitná voda; vedlejší produkty dezinfekce; chlorination; disinfection; disinfection by-products; drinking water; ozonation