Název:
Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Překlad názvu:
Nutritional deficiences in vegan endurance athletes
Autoři:
Knížková, Šárka ; Heniková, Marina (vedoucí práce) ; Koudelková, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cíle práce: Cílem této práce bylo zjistit, zda u vytrvalostních sportovců, resp. běžců, stravujících se vegansky, dochází k nutričním deficitům pocházejícím z čistě rostlinného způsobu stravování. K tomu vedly dílčí cíle, které měly zhodnotit, zda je u těchto sportovců dostatečný příjem energie a zda dochází k adekvátnímu příjmu makronutrientů i rizikových mikronutrientů. Metody: Výzkum byl proveden jako pilotní studie pro rozsáhlý evropský projekt VEGANScreener. Na základě vyplněného vstupního dotazníku a splnění kritérií bylo vybráno 11 účastníků (n = 11). Subjektům byla provedena analýza tělesného složení pomocí bioimpedance, dále byl subjektům změřen klidový energetický výdej nepřímou kalorimetrií a byla odebrána krev. Subjekty následně provedly 4denní jídelní záznam (self-reported 4 day Dietary Record), který byl analyzován pomocí nového softwaru. Kompletní záznam jídelníčku byl analyzován pouze u 8 subjektů (n = 8). Jednotlivé nutriční údaje byly analyzovány pomocí levostranného Mann-Whitneyho U testu, který pochází ze skupiny neparametrických testů. Test byl proveden na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Průměrné BMI subjektů bylo 20,87 ± 1,58 kg/ m2 . Dva subjekty (n = 2) měly nižší procento tuku v těle, než je adekvátní. Výsledky biochemického vyšetření krve poukazovaly na možný...Aim: This study aimed to investigate whether vegan endurance athletes, specifically runners, experience nutritional deficiencies due to a purely plant-based diet. Partial goals were set to evaluate whether these athletes have sufficient energy intake and receive adequate macronutrients and risky micronutrients. Methods: The research was conducted as a pilot study for the extensive European project VEGANScreener. Based on the completed questionnaire and meeting the criteria, 11 participants (n = 11) were selected. The subjects underwent body composition analysis using bioimpedance, their resting energy expenditure was measured by indirect calorimetry, and blood was taken. The subjects then performed a 4-day food record (self-reported 4-day Dietary Record), which was analysed using new software. The complete dietary record was analysed for only eight subjects (n = 8). Nutritional data were analysed using the left-sided Mann- Whitney U test, which belongs to the group of non-parametric tests. The test was conducted at a significance level of α = 0.05. Results: The average BMI of the subjects was 20.87 ± 1.58 kg/m2. Two subjects (n = 2) had a lower body fat percentage than is adequate. The biochemical blood test results indicated a possible vitamin D and iron deficiency. When comparing actual energy...
Klíčová slova:
nutriční deficity; sportovní výživa; veganství; veganství ve sportu; vytrvalostní sporty; endurance sports; nutritional deficit; sports nutrition; veganism; veganism in sport