Název:
Návrh technologie výroby dávkovacího komponentu potravinářského stroje
Překlad názvu:
Suggestion of technology for a food machine dosing component
Autoři:
Vrba, Lukáš ; Sliwková, Petra (oponent) ; Zemčík, Oskar (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce řeší návrh technologie výroby pro potenciální výrobní zakázku firmy. Součást je dle výrobního výkresu tvarově složitého tvaru a slouží jako dávkovací komponent v potravinářském stroji. Materiálem obráběné součásti je korozivzdorná martenzitická ocel X17CrNi16-2 dle EN 10088-3. Byl zvolen polotovar a posouzena technologičnost konstrukce součásti. Dále byl navržen hlavní technologický postup s moderním obráběcím centrem a variantní technologický postup pro situaci, že na obráběcím centru nebude možné komponent obrobit. Součástí návrhů byla volba strojů, nástrojů, měřidel a podrobný výrobní postup s řeznými podmínkami. Pro hlavní technologický postup byl vytvořen NC program. Navržené technologické postupy byly zhodnoceny z technického i ekonomického hlediska.
This bachelor's thesis deals with the design of production technology for the potential production order of the company. Following the manufacturing drawing, the component has a complex shape and serves as a dosing component in food processing machinery. The material of the machined component is a corrosion-resistant martensitic steel X17CrNi16-2 according to EN 10088-3. A semi-finished product was selected, and the design of the technological aspect of the component was assessed. Furthermore, a main technological procedure with a modern machining centre and a variant technological procedure was designed for the machining centre's inability to machine the component. The design included the selection of machines, tools, gauges, and a detailed manufacturing procedure with cutting conditions. An NC program was created for the main technological procedure. The designed technological procedures were evaluated from a technical and economic perspective.
Klíčová slova:
broušení; CNC stroj; korozivzdorná ocel; obrábění; soustružení; technologický postup; CNC machine; grinding; machining; stainless steel; technological process; turning
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/213045