Original title:
Vývoj obohacených bezlepkových cereálií pro zvláštní výživu
Translated title:
Development of fortified gluten-free cereals for specific nutrition
Authors:
Dohnalová, Radka ; Fialová, Lenka (referee) ; Márová, Ivana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá vývojem obohacených bezlepkových cereálií pro zvláštní výživu. Součástí obohaceného cereálního výrobku byla zpracovaná mikrobiální biomasa, buď jako lyofilizovaný prášek nebo jako extrakt, u nichž byl stanoven obsah fenolických látek, antioxidantů a bílkovin. Teoretická část obsahuje poznatky z odborné literatury o bezlepkových cereáliích, pseudocereáliích a jejich chemickém složení. Následně byl zpracován přehled o mikrořasách a kvasinkách zahrnující výčet jejich metabolitů. V rámci literární rešerše byl největší důraz kladen na zelené mikrořasy a karotenogenní kvasinky. V rámci výzkumné části byla nejprve provedena charakterizace vybraných pseudocereálií a optimalizace připravených extraktů z vybrané mikrořasy a karotenogenní kvasinky. Zvolenými pseudocereáliemi byly amaranth, pohanka a quinoa. Pro obohacení pseudocereálií byl vybrán kmen zelené mikrořasy Chlamydomonas reinhardtii a kmen karotenogenní kvasinky Cystofilobasidium macerans. V pseudocereáliích byly stanoveny sacharidy, bílkoviny, mastné kyseliny, -glukany, lepek, vitaminy, fenolické látky, flavonoidy a antioxidanty. V mikrobiální biomase byl zjištěn obsah celkových mastných kyselin, lipofilních látek, fenolických látek a celkové antioxidační aktivity. Na závěr byly připraveny směsné cereální produkty z pseudocereální mouky, mikrobiální biomasy a mikrobiálního extraktu. U zvolených extraktů byla stanovena cytotoxicita pomocí MTT testu. Bylo zjištěno, že přidáním samotné řasové biomasy nebo řasového extraktu k cereálním moukám, došlo k výraznému navýšení množství bílkovin. Díky kvasinkovému ethanolovému extraktu vzrostl obsah fenolických a antioxidačních látek v cereálních produktech.
The bachelor thesis was focused on the development of enriched gluten-free cereals for special nutrition. The fortified cereal product included processed microbial biomass, either as a freeze-dried powder or as an extract, for which the phenolic content, antioxidant content and protein content were determined. The theoretical part includes findings from professional literature on gluten-free cereals, pseudocereals and their chemical composition. Subsequently, a review on microalgae and yeasts was prepared including a list of their metabolites. The literature search focused on green microalgae and carotenogenic yeasts. In the experimental part, the characterization of the selected pseudocereals and optimization of the prepared extracts of the selected microalgae and carotenogenic yeast were firstly carried out. The selected pseudocereals were amaranth, buckwheat and quinoa. The green microalgae strain Chlamydomonas reinhardtii and the carotenogenic yeast strain Cystofilobasidium macerans were selected for enrichment of the pseudocereals. Carbohydrates, proteins, fatty acids, -glucans, gluten, vitamins, phenolic substances, flavonoids and antioxidants were determined in the pseudocereals. Total fatty acids, lipophilic substances, phenolic substances and total antioxidant activity were detected in the microbial biomass. Finally, mixed cereal products were prepared from pseudocereal flour, microbial biomass and microbial extract. The cytotoxicity of the selected extracts was determined by MTT assay. It was found that the addition of algal biomass alone or algal extract to cereal flours resulted in a significant increase in protein. The yeast ethanol extract increased the phenolic and antioxidant content of the cereal products.
Keywords:
amaranth; antioxidants; buckwheat; carotenoids; cereals; chlorophylls; microalgae; phenolic substances; proteins; pseudocereals; quinoa; yeasts; amaranth; antioxidanty; bílkoviny; cereálie; chlorofyly; fenolické látky; karotenoidy; kvasinky; mikrořasy; pohanka; pseudocereálie; quinoa
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/212560