Název:
Bakalářská práce
Překlad názvu:
Bachelor thesis
Autoři:
VONDRUŠKOVÁ, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vytvořit přehled kvalitativních ukazatelů vepřového masa, mezi které patří pH45, pH24, barva, vaznost, textura masa a podíl intramuskulárního tuku a vlivů, které na kvalitu masa působí, tj. plemenná příslušnost, pohlaví, porážková hmotnost, výživa, technologie ustájení, zacházení, transport na jatky, způsob omráčení a zabití na jatkách. Jakost masa je také podmíněna chemickým složením, fyzikálními a technologickými vlastnostmi masa a průběhem postmortálních biochemických změn. Nešetrné zacházení se zvířaty vede k jakostním odchylkám vepřového masa.The aim of the bachelor thesis was to create a survey of characteristics of pork meat quality including pH45, pH24, colour, water holding capacity, texture, intramuscular fat content and influences that affect the meat quality, i.e. breed, sex, slaughter weight, nutrition and feed, stabling technology, treatment, transport to the slaughterhouse, method of stunning and way of slaughter. The meat quality is also conditioned by the chemical composition, physical and technological features of the meat and process of postmortal biochemical changes. Animal handling leads to the quality variations of pork meat.
Klíčová slova:
jakostní odchylky; kvalita masa; prase; meat quality; pig; quality variations Citace: VONDRUŠKOVÁ, Jana. Bakalářská práce. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/15186