Original title:
Alternativní nápoje probiotického charakteru
Translated title:
Alternative beverages of probiotic character
Authors:
Moravec, Štěpán ; Langová, Denisa (referee) ; Trachtová, Štěpánka (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá vysvětlením termínu probiotika, vlastnostem jednotlivých rodů probiotických bakterií, přípravě kávy a čaje, stejně tak jako probiotické kávě a čaji a molekulárně diagnostickým metodám, použitých při bakalářské práci. Byly provedeny mikrobiologické a molekulárně diagnostické metody na analýzu vzorků probiotické kávy a čajů zejména, pak na potvrzení přítomnosti rodu Bacillus a na potvrzení jeho odolnosti vůči vysoké teplotě. Pomocí konvenční PCR metody a real-time PCR metody byla potvrzena přítomnost bakteriální DNA ve vzorcích kávy a čajů. Metodou PMA-PCR Byla ověřena odolnost zástupců rodu Bacillus vůči vysokým teplotám, kterým jsou v závislosti na charakteru výrobku jejichž jsou součástí vystaveny při jejich přípravě ke konzumaci.
Bachelor thesis deals with explanation of therm probiotics, properties of each probiotic bacteria genuses. preparation of coffee and tea, and also deals with probiotic coffee and tea and molekular diagostic methods which were used during bachelor thesis. There were used mikrobiological and molecular diagnostic methods for analysis of probiotic coffee and teas. Namely for confirmation of bacterial genus Bacillus and for confirmation of survavibility of Bacillus during high temperatures. Presence of bacterial DNA in samples of coffee and teas was confirmed by conventional PCR method and by real-time PCR method. Survibility of genus Bacillus during high temperaturewas confirmed by PMA-PCR method.
Keywords:
coffee; conventional PCR; PMA-PCR; Probiotics; real-time PCR; tea; konvenční PCR; káva; PMA-PCR; Probiotika; real-time PCR; čaj
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/210791