Original title:
Stanovení těkavých látek vín odrůdy Hibernal
Translated title:
Determination of volatile substances in wines of Hibernal variety
Authors:
Burian, Martin ; Rychetský, Matěj (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předmětem předkládané bakalářské práce bylo stanovení aromatických látek u vín odrůdy Hibernal a následné porovnání aromatického profilu jednotlivých vzorků s cílem prozkoumat možnosti geografické autentifikace vín této odrůdy na základě obsahu těkavých látek. Celkem bylo analyzováno 19 vzorků ze čtyř moravských podoblastí. Analýza aromatického profilu byla provedena pomocí techniky HS-SPME-GC-MS. Všechny vzorky byly následně podrobeny deskriptivní statistické analýze. Z výsledků je patrné, že z profilu 25 vybraných těkavých sloučenin nelze rozeznat vzorky podle místa původu.
The subject of the present bachelor thesis was the determination of aromatic substances in wines of the Hibernal variety and subsequent comparison of the aromatic profile of individual samples in order to investigate the possibilities of geographical authentication of these varietal wines on the basis of its volatile compounds content. In total, 19 samples from four Moravian sub-regions were analysed. The analysis of the aromatic profile was carried out using the HS-SPME-GC-MS technique. All samples were then subjected to descriptive statistical analysis. The results show that from the profile of 25 selected volatile compounds, the samples cannot be distinguished according to their place of origin.
Keywords:
aroma compounds; GC-MS; SPME; wine; aromatické látky; GC-MS; SPME; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/210789